Viola
-6 °C
-2 °C

Tréning könnygáz ellen

2000.09.25. 22:07
Folytatódó punnyadás, néhány megvillanással: ez jellemzi a prágai helyzetet egy nappal a keddre tervezett nagy tüntetések előtt. Filmvetítések, zene, punkok a füvön, aktivisták a magasban - az Index a helyszínről számol be a századvég legújabb őrületéről, a globalizációellenes fesztiválról.
Az IMF-Világbank-gyűlés vasárnapja ígéretesen indul. A sajtóiroda fokozódó antifasiszta aktivitásra - bármit jelentsen is ez - figyelmeztet a belügyminisztérium térségében. Mire kijutok, elül a vihar. Belga újságírók akadozó beszámolója szerint több száz punk vette blokád alá a minisztérium épületét, követelve, hogy meghallgassák érveiket. A kiküldött tisztviselő semmitmondó felszólalásától és a rendőrök rezzenetlen sorfalától leszerelt sereg végül átvonult az út túloldalán fekvő parkba, ahol tábort ütött.

Antifasiszták a gyepen

Szép, napos délután van. A fűben punkok üldögélnek, tarajuk kihívóan mered az égbe. Páran frizbiznek, dübörög a gettóblaszter: erős Sziget-feeling. Néhányan szórólapokat osztogatnak, pár fotós pedig a földre terített hergelőeszközöket, transzparenseket kerülgeti. A park szélén tízegynéhány rendőr figyel kötelességszerűen, semmi rohamsisak, nincs rohamkocsi, pánik. A pár száz fősre becsült csoportosulás egy francia rezesbanda körül tömörül be, ők vidáman nyomják ötezer fotós és tévés kereszttüzében. Egy csíkos trikóba csavart cseh beáll táncolni, mindenki ujjong, érzésem szerint már senki nem emlékszik az előző konfrontációra a ,,Rendszerrel". Talán, hogy a helyzetet mentse, beleköt a rendőrökbe, de azok nem foglalkoznak vele. Az ígért demonstrációt nem is várom meg, demonstratíve távozom kamerát üríteni.

Drámaibb a Jubilee 2000 fellépése. Az angliai szervezet, amely a szegény országok adósságának elengedéséért kampányol, fehér keresztekkel vonult fel a konferencia-központon kívül. A keresztek, mint mondták, azokat a gyermekeket jelképezik, akik naponta halnak meg a globális kapitalizmus miatt. A Jubilee 2000 számukat 19 ezerre teszi.

Az ellenállás művészete

Délután kulturális nyomulásba fognak a szervezők, ,,Az ellenállás művészete" címmel koncertsorozatra kerül sor egy művelődési központban. A hely az isten háta mögött van, tájékozódási pontnak csoportokban haladó vagy álldogáló tüntetőgyanús alakok. A művházba telepített koncertteremnek enyhe Totalcar-feelingje van, leszámítva az erősen lepattant közönséget

Egy Etiópiából érkezett énekes ad elő egy szál gitárral épp, angol nyelven kel ki s a szegénység ellen. A Rendszert elutasítók a földön ücsörögve hallgatják. Nincsenek sokan, talán pár százan, azok is rendszeresen el-elmászkálnak a közeli kocsmákba. Nem érzem a forradalmi hangulatot, odébbállok. Vasárnapra filmvetítéseket szerveztek, a programfüzet egyoldalúnak tűnik, de az egyik műsorban a Világbank elnöke is megszólal.

Tréning könnygáz ellen

Egy elhagyott gyárépületben javában folyik a felkészülés a keddi ,,globális akciónapra". A kívül eső telepre nem engedik be a sajtót (se a rendőrséget), megállásra kényszerülök a haspólós amerikai lányok által őrzött bejáratnál.

,,Igyekszünk felkészülni a keddi tüntetésre minden tekintetben" - fejtegeti társuk, egy 26 éves spanyol srác. ,,Előadásokat tartunk, ahol elmagyarázzuk, hogyan kell majd viselkedni, mit kell csinálni, ha a rendőrök támadnak, ha könnygázt vetnek be, és mik a jogaid, ha letartóztatnak, ilyesmi. Vannak szemináriumok is, ahol a Világbankról és az IMF-ről esik szó, szeretnénk, ha mindenki valóban tisztában lenne vele, miről is van szó, mi ellen is tüntet. Itt készülnek a transzparenseink is."

Oscar, ahogy bemutatkozik, 15 ezerre saccolja a keddi tüntetésen résztvevők számát. Elismeri, kevesebb, mint amire számítottak - a fő szervező INPEG szerint ,,ezreket" fordítottak vissza a határon, bár a belügyminisztérium ezt tagadja. Hozzáteszi: várhatóan sokan az utolsó pillanatban érkeznek meg. Reméli, hogy elegen. Ahhoz biztos elegen, hogy - ahogy a terv szól - teljesen körbevegyék a konferencia-központot, és megakadályozzák, hogy a küldöttek kijussanak. Nem tudja, hogyan fog a rendőrség reagálni, de optimista: eddig még nem került sor rendőri erőszakra.

Kérdésemre, hogy szerinte mi a gond a Világbankkal és az IMF-fel, annyit mond, hogy ez teljesen nyilvánvaló annak, akinek egy kis esze van. ,,Ezeket nem érdekli semmi, csak a pénz" - magyarázza nekilendülve. ,,Nem látnak se Istent, se embert, csak gazdagabbak, még gazdagabbak akarnak lenni. Emberek halnak meg miattuk, és tönkreteszik a környezetet is. A mocskos g***."

,,Hány méter magasan is vagy, Tedd?"

A hétfői nap csúcspontjának az amerikai Tedd, és két lengyel társa bizonyul. A három aktivista felmászott a konferencia-központ mellett álló hídra, ahonnan leeresztették magukat, és csak függtek ott, rendőröktől körülvéve. Személyesen ugyan nem voltam jelen, viszont sikerült megszereznem Tedd mobilszámát. Íme a beszélgetésünk:

- Halló?
- Helló, Tedd! Újságíró vagyok egy magyar laptól. Úgy hallom, lógtok a hídról! Valóban, még mindig lógtok a hídról? - Így van, stabilan. Lógunk a hídról.
- Mit saccolsz, milyen magasan vagytok odafenn?
- Úgy negyven méter.
- És tulajdonképpen mit csináltok ott?
- Nos, van nálunk egy nagy banner, amit ki akarunk bontani.
- Mi áll a banneren?
- Nos, azt mondja, ,,Nem az IMF-re és a Világbankra! Nem a gazdasági globalizációra! Vessünk véget a multik uralmának!" Tulajdonképpen az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az összefüggésre a gazdasági globalizáció és a nyomor, a szegénység közt.
- És mit csinálnak a rendőrök?
- Hát, egyelőre csak állnak itt, most arról folyik a tárgyalás, hogy hogyan szedjenek le minket.
- De ti nem jöttök le, Tedd, amíg nem végeztetek a bannerral, igaz?
- Így van.
- Mit gondolsz, mi lesz veletek, miután lejöttetek? Letartóztatnak titeket?
- Nem tudom. Tényleg nem tudom. Egyelőre maradunk.

Teddet ezután félbeszakították, de megígérte, hogy visszahív. Ez nem történt meg, de aggodalmam, hogy leszedték őket erővel, megalapozatlannak bizonyult. A sajtóirodán elárulták, hogy Tedd és két társa kibontották zászlajukat, és továbbra is ,,lógnak a hídról". Szándékuk szerint még napokig.

Két gyűlés, két világ

Egy világ választja el a párhuzamosan zajló két gyűlést: a kapitalistát és az antikapitalistát. Nem is igazán figyelnek egymásra: a radikálisok nem olvasnak Financial Timest, és a nagy szavak ellenére az általam megkérdezettek túlnyomó többségének sejtelme sem volt róla, mi zajlik a rendőrök százaitól őrzött konferencia-központban. Sőt, legtöbbjük még azt se tudta egészen biztosan, mire is való ez a két intézmény, és mi köztük a különbség. Láthatólag a bankárok se nagyon törődnek az egyelőre még elszigetelt megmozdulásokkal. ,,Volt már rosszabb, talán még lesz is" - mondják. Egyelőre békés egymás mellett élés.

A városban kószáló turisták többségének fogalma sincs róla, mi ez az egész, bár hétfőre látványosan megszaporodtak a tüntetésre érkezők. Az idő kellemes, a konferencia-központ körül rengeteg a rendőr, rohamkocsik vízágyúval. Fényképezni nem engednek. A szervezőirodán nagy a tumultus, egy városon kívüli helyen pedig komoly tréning folyik a keddi eseményekre. Mindenki készül. A rendőrök egyelőre nyugodtak, de ki tudja, mi lesz holnap. Várakozó nyugalom ül a városon.

(folyt. köv.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!