Géza
-12 °C
-4 °C

A Pentagon tagadja a Predator iraki lelövését

2003.01.22. 17:55
A Kuvait felől érkezett gép lelövését egy iraki katonai szóvivő jelentette be Bagdadban. Daniel Hetlage Pentagon-szóvivő ezzel szemben azt mondta, hogy az amerikai fegyveres erők nem vesztettek el egyetlen Predatort sem. A Predator lelövése különben nem túl nehéz.
Washingtonban szerdán tagadták, hogy az iraki légierő a nap folyamán lelőtt volna egy Predator típusú amerikai, pilóta nélküli kémrepülőgépet. Az állítólag Kuvait felől érkezett gép lelövését egy iraki katonai szóvivő jelentette be Bagdadban. Daniel Hetlage Pentagon-szóvivő ezzel szemben azt mondta, hogy az amerikai fegyveres erők nem vesztettek el egyetlen Predatort sem.

Amerikai tisztségviselők maguk közölték, amikor december 23-án az iraki légvédelem lelőtt egyet a katonák között "dongónak" is nevezett kis távirányítású felderítő repülőgépekből, amelyek értéke egyenként mintegy 3,2 millió dollár.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter akkor elmondta, hogy az irakiak már sok-sok hónapja próbálnak lelőni amerikai gépeket. Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke kérdésre válaszolva közös sajtóértekezletükön ugyancsak azt emelte ki: nem újdonság, hogy az irakiak rálőnek amerikai gépekre, csak most szerencséjük volt, s sikerült eltalálniuk a Predatort.

A Predator lelövése különben nem túl nehéz. Az RQ-1A 1996-ban állt szolgálatba, de az Egyesült Államok légiereje és tengerészete már ezt megelőzően is használta; szerepelt a boszniai hadműveletekben is. A Predator tolólégcsavarját egy - repülési viszonylatban - apró, négyhengeres Rotax benzinmotor hajtja, sebessége és gyorsulása messze elmarad a bombázó-, még inkább a vadászrepülőgépekétől. Igaz, a hatékony megfigyelésnél előny a kis magasság és a lassú mozgás. Ezek a felderítők tehát gyakorlócélpontok a légvédelem számára; kitérő manővereket nem végeznek, rakétavédelmük nincsen.