Jusztina
10 °C
27 °C

Szarvassonkát vacsorázott az orosz csizma

2006.02.28. 23:29
Miután közösen lerakták az új, erős alapokat, valamint értékelték a kölcsönös bizalom jeleit, és partnernek tekintették egymást, a magyar-orosz csúcs résztvevői kucsmagombát, szarvast, fácánelixírt öblítettek villányi rozéval.

Szorosabbá és bizalmasabbá váltak a kapcsolatok Oroszország és Magyarország között - mondta pohárköszöntőjében Vlagyimir Putyin orosz elnök a tiszteletére adott díszvacsorán a Szépművészeti Múzeumban kedden. A Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által adott vacsorán az Oroszországi Föderáció elnöke azt mondta: a magyar és az orosz nép kapcsolatai nem voltak mindig felhőtlenek, de a mostani magyar vezetés politikai akaratának köszönhetően fordulat következett be a kapcsolatokban.

A díszvacsorát megelőzően Vlagyimir Putyin a Kossuth téren megkoszorúzta az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar áldozatainak emlékművét. "Oroszország megérti és átérzi 1956 erkölcsi vonatkozásait, ugyanakkor a Magyarországgal való kapcsolatokban szeretnénk a jövőre gondolni" - jelentette ki a korábbi sajtótájékoztatón az orosz elnök, aki hangsúlyozta: nem gondolja, hogy a mai modern Oroszország felelősséggel tartozik az 1956-ban történtekért.

Újra örök és megbonthatatlan

"A kétoldalú viszonyban új, erős alapokat rakunk le közösen, amelyek teljes mértékben megfelelnek országaink, népeink érdekeinek" - fogalmazott, kiemelve, hogy intenzív politikai párbeszéd zajlik a két állam között, és a kereskedelmi forgalom egyre bővül. Sólyom a kétoldalú kapcsolatok fejlődése, a kölcsönös bizalom jeleként értékelte, hogy az orosz elnök látogatásának előestéjén, hat évtized után hazatérhettek a sárospataki református kollégium könyvtárának értékes darabjai. Sólyom László arról is beszélt, hogy Magyarország az EU és a NATO tagjaként stratégiai partnernek tekinti Oroszországot; a kor kihívásainak kezelésében Budapest nagy jelentőséget tulajdonít a magyar-orosz együttműködésnek.

A Szépművészeti Múzeum barokk termében rendezett díszvacsorán mintegy 120 magyar és 50 orosz vendég vett részt. A meghívottak között volt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és a kormány számos tagja. A vacsorára ugyancsak hivatalosak voltak közjogi méltóságok, a magyar egyházak vezetői, üzletemberek, parlamenti képviselők, valamint neves művészek is. Orosz részről a díszvacsora vendégei között voltak a Vlagyimir Putyinnal Budapestre érkezett miniszterek, megyei kormányzók, vállalatvezetők és diplomaták.

Szarvassonka, fácánelixír, kucsmagomba

A díszvacsorán a vendégek a Gundel Étterem ízeit élvezhették. Előételnek gemenci füstölt szarvassonkát szolgáltak fel, amelyet fácánelixír-leves követett kucsmagombával. A vendégek főfogásra Kedvessy-módra elkészített borjústeaket fogyasztottak libamájjal, kapros-paprikás mártással, galuskával, sült paradicsommal és paprikával. A desszert Gundel-palacsinta volt.

A vacsora résztvevői a Bock József Pincészetben palackozott 2005-ös Villányi roséval, 2003-as Soproni kékfrankossal (Weninger Pincészet), valamint 2000-es évjáratú ötputtonyos tokaji aszúval (Lauder és Láng Pincészet) öblíthették le az ételeket.