Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Barátok közt

2002.12.19. 18:27
Az orosz államadósság közvetítők nélküli rendezésére tett javaslatot moszkvai tárgyalásain Medgyessy Péter. A miniszterelnök könyveket ajándékozott a Diplomáciai Akadémiának, de cserébe még nem kapta vissza a Sárospatakról a második világháborúban elhurcolt könyvtár kincseit. A kérdésben jövő tavasszal várható érdemi előrelépés, addig is a miniszterelnök tájékoztatta az akadémián megjelent "barátait és ismerőseit" az orosz-magyar kapcsolatok jövőjéről.
"Még ebben az évben és közvetítők bevonása nélkül kívánjuk rendezni az orosz államadósság kérdését" - jelentette ki a moszkvai Diplomáciai Akadémián tartott beszéde után Medgyessy Péter. A magyar delegáció ennek megfelelően csütörtök reggel új javaslatot nyújtott be orosz tárgyalópartnereinek. "Elképzeléseink szerint a Szovjetuniótól örökölt adósság fennmaradó, mintegy 270-280 millió dolláros részét egy orosz állami bank közvetlenül a Pénzügyminisztérium fele rendezne" - mondta el Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Kapcsolatfelvétel

Moszkvai tudósítónk, Király András felvétele
A csütörtöki tárgyalások legfőbb eredménye maga a kapcsolatfelvétel - mondta Medgyessy. Mint a miniszterelnök orosz véleményformálókkal és politológusokkal folytatott munkaebédjén kiderült, az oroszok véleménye szerint az elmúlt hat hónapban "több történt, mint a megelőző négy évben összesen". Jelzi ezt az is, hogy bár az előzetes vélemények szerint esélye sem volt a megállapodásnak a sárospataki könyvtárból a második világháború után Oroszországba hurcolt kötetek visszaadására. Gennagyij Szeleznyov, az orosz parlament alsóházának elnöke a csütörtöki tárgyalásokon valószínűsítette, hogy Szili Katalin házelnök tervezett tavaszi moszkvai útja során akár már konkrét megállapodás is születhet a kérdésben. Az orosz fél szerint ehhez mind magyar, mind orosz részről törvényben kell rendelkezni.

Szeleznyov a győztesnek drukkolt

Szeleznyov emellett örömét fejezte ki a kapcsolatok alakulásával kapcsolatban, hiszen mint mondta, a magyar "választásokon annak szurkoltunk, aki végül nyert". A csütörtöki tárgyalások fő kérdése a két ország gazdasági kapcsolatának alakulása volt, ennek eredményeképpen 360 millió dolláros üzlet jött létre a Jukosz olajipari vállalat és a Mol között. A két olajipari cég magyarországi bejegyzésű közös vállalatot hoz létre egy oroszországi olajmező kitermelésére.

Moszkvai tudósítónk, Király András felvétele
Virágozzék

A miniszterelnök a nap folyamán megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, majd beszédet mondott a Diplomáciai Akadémián. Az intézménynek több, Magyarországról szóló könyvet is ajándékozott, a hallgatók tájékozódását segítendő. "Szívesen ajándékozok könyveket. Most mondhatnám, hogy cserébe én is kérek néhányat" - utalt a szovjetek által elhurcolt magyar javakra beszédében Medgyessy. Az akadémián több "régi ismerősét, jóbarátját" is köszönthette a miniszterelnök, majd kérdésekre válaszolva tájékoztatta a megjelenteket a magyar-orosz kapcsolatok virágzó alakulásáról, a taszári bázisra érkező iraki ellenzékiekről és az uniós csatlakozási folyamatról is.