Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Barátok közt

2002.12.19. 18:27
Az orosz államadósság közvetítők nélküli rendezésére tett javaslatot moszkvai tárgyalásain Medgyessy Péter. A miniszterelnök könyveket ajándékozott a Diplomáciai Akadémiának, de cserébe még nem kapta vissza a Sárospatakról a második világháborúban elhurcolt könyvtár kincseit. A kérdésben jövő tavasszal várható érdemi előrelépés, addig is a miniszterelnök tájékoztatta az akadémián megjelent "barátait és ismerőseit" az orosz-magyar kapcsolatok jövőjéről.
"Még ebben az évben és közvetítők bevonása nélkül kívánjuk rendezni az orosz államadósság kérdését" - jelentette ki a moszkvai Diplomáciai Akadémián tartott beszéde után Medgyessy Péter. A magyar delegáció ennek megfelelően csütörtök reggel új javaslatot nyújtott be orosz tárgyalópartnereinek. "Elképzeléseink szerint a Szovjetuniótól örökölt adósság fennmaradó, mintegy 270-280 millió dolláros részét egy orosz állami bank közvetlenül a Pénzügyminisztérium fele rendezne" - mondta el Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Kapcsolatfelvétel

Moszkvai tudósítónk, Király András felvétele
A csütörtöki tárgyalások legfőbb eredménye maga a kapcsolatfelvétel - mondta Medgyessy. Mint a miniszterelnök orosz véleményformálókkal és politológusokkal folytatott munkaebédjén kiderült, az oroszok véleménye szerint az elmúlt hat hónapban "több történt, mint a megelőző négy évben összesen". Jelzi ezt az is, hogy bár az előzetes vélemények szerint esélye sem volt a megállapodásnak a sárospataki könyvtárból a második világháború után Oroszországba hurcolt kötetek visszaadására. Gennagyij Szeleznyov, az orosz parlament alsóházának elnöke a csütörtöki tárgyalásokon valószínűsítette, hogy Szili Katalin házelnök tervezett tavaszi moszkvai útja során akár már konkrét megállapodás is születhet a kérdésben. Az orosz fél szerint ehhez mind magyar, mind orosz részről törvényben kell rendelkezni.

Szeleznyov a győztesnek drukkolt

Szeleznyov emellett örömét fejezte ki a kapcsolatok alakulásával kapcsolatban, hiszen mint mondta, a magyar "választásokon annak szurkoltunk, aki végül nyert". A csütörtöki tárgyalások fő kérdése a két ország gazdasági kapcsolatának alakulása volt, ennek eredményeképpen 360 millió dolláros üzlet jött létre a Jukosz olajipari vállalat és a Mol között. A két olajipari cég magyarországi bejegyzésű közös vállalatot hoz létre egy oroszországi olajmező kitermelésére.

Moszkvai tudósítónk, Király András felvétele
Virágozzék

A miniszterelnök a nap folyamán megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, majd beszédet mondott a Diplomáciai Akadémián. Az intézménynek több, Magyarországról szóló könyvet is ajándékozott, a hallgatók tájékozódását segítendő. "Szívesen ajándékozok könyveket. Most mondhatnám, hogy cserébe én is kérek néhányat" - utalt a szovjetek által elhurcolt magyar javakra beszédében Medgyessy. Az akadémián több "régi ismerősét, jóbarátját" is köszönthette a miniszterelnök, majd kérdésekre válaszolva tájékoztatta a megjelenteket a magyar-orosz kapcsolatok virágzó alakulásáról, a taszári bázisra érkező iraki ellenzékiekről és az uniós csatlakozási folyamatról is.