Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Könnyű élete lesz a nyugdíjas Putyinnak

2008.03.02. 12:52
A lex Jelcinnek köszönhetően kényelmes életre számíthat elnöki tisztéről távozása után Vlagyimir Putyin. Jár neki a kormányőrség védelme, a különleges kommunikáció és a szállítás, és természetesen az orvosi, továbbá a szanatóriumi-üdülői ellátás és a biztosítás.

Az elnöki tisztségből távozó Vlagyimir Putyinnak át kell adnia utódának a hatalmat, a sok hivatalos elnöki rezidenciát, az autókat, a különleges kommunikációs eszközöket és az őrséget. Ennek ellenére számos társadalmi és anyagi privilégium megmarad neki.

Az elnöki tisztségből távozó személyeknek és családtagjaiknak való juttatásokról szóló törvény - amelyet az állami duma azért fogadott el annak idején, hogy a távozó Borisz Jelcinnek és családjának biztosítsa a nyugodt és jómódú jövőt - Vlagyimir Putyinra is vonatkozik.

E jogszabály értelmében az elnök továbbra is mentességet élvez, vagyis nem lehet büntetőjogi, vagy adminisztratív úton felelősségre vonni az elnöki hatalomban véghezvitt tetteiért, kivéve, ha súlyos bűncselekményt követett el. Az exelnöknek is jár a kormányőrség védelme, a különleges kommunikáció és a szállítás - vagyis az autókonvoj, és természetesen az orvosi, továbbá a szanatóriumi-üdülői ellátás és a biztosítás. Az elnöki nyugdíj a mindenkori elnöki fizetés 75 százalékát teszi ki. (Jelenleg az elnök havi 120 ezer rubelt, vagyis mintegy 840 ezer forintnyi összeget kap havonta.)

Mindezen kívül az exelnök kisebb titkárságot tarthat fenn, küldöttségek fogadása esetén használhat bizonyos termeket, és élete végéig élvezheti a rendelkezésére bocsátott állami dácsát, vagyis a város melletti villát. A Novije Izvesztyija című orosz lap értesülése szerint Putyin a dácsa ügyében már választott: megtartja a novo-ogarjovói rezidenciát, ahol jelenleg is lakik, s ahol már sok hivatalos látogatót is fogadott.

Nem tudni, hogy hogyan érvényesülnek az exelnökre vonatkozó jogszabály kitételei, ha az illető ugyancsak jelentős juttatásokkal járó tisztségben dolgozik tovább, mint Putyin, aki ígérete szerint Dmitrij Medvegyev elnökké választása esetén miniszterelnök lesz.