Londonban tárgyalt Putyin

2000.04.17. 16:33
A frissen megválasztott orosz elnök, Vlagyimir Putyin londoni látogatása alkalmából tüntetők árasztották el a Downing Street környékét, ahol Tony Blair brit miniszterelnök fogadta Oroszország első emberét. Blair szóvivője azonban hangsúlyozta a BBC-nek, hogy a csecsenföldi háború ellen tiltakozók nyomására sem hajlandó a brit miniszterelnök ,,bocsánatot kérni azért, hogy jó kapcsolatokra törekszik a világ egyik legfontosabb vezetőjével".

Vlagyimir Putyin:
,,Vissza kell nyernünk a külföldi befektetők bizalmát"
Alistair Campbell szóvivő hangsúlyozta az MTI szerint azt is, hogy Putyin látogatása jó alkalmat ad arra, hogy ,,újfajta, szoros munkakapcsolatokat építsünk ki egy nagy országgal, amely fontos szerepet játszik a nemzetközi színtéren".

Ugyanakkor Blair már korábban megígérte, hogy az orosz elnökkel való megbeszéléseken szóba hozza a csecsenföldi eseményeket, és el kívánja érni a nagyobb nemzetközi szerepvállalás lehetőségét is, beleértve a nemzetközi szervezetek aktívabb tevékenységét is a kaukázusi térségben.

A moszkvai politikus viszont arra próbálja majd rábírni a szigetországot, hogy ne vegyen részt az Egyesült Államok csillagháborús programjában, vagyis ne telepítsen amerikai rakéta-elhárító rendszereket területére.

Putyin a brit miniszterelnökkel való találkozása előtt egy gazdasági fórumon is részt vett, amelyen hangsúlyozta: Oroszországnak jobban kell integrálódnia a világgazdaságba. ,,Vissza kell nyernünk a külföldi befektetők bizalmát" - fogalmazott a keleti vezető, aki szerint csökkenteni kell a pénzügyi terheket, amelyek az orosz politikára nehezednek. Putyin állítólag ígéretet tett arra is, hogy a beruházások védelmére külön ombudsmant neveznek ki - az ITAR-TASZSZ hírügynökség. Londonba érkezése előtt Vlagyimir Putyin megállt Minszkben, ahol a belarusz veuzetőknek azt ígérte, hogy elmélyítik a két ország kapcsolatait. Az angliai látogatás után egyébként Putyin Ukrajnába utazik, ahol példátlan biztonsági intézkedésekkel fogadják majd Oroszország első emberét.  • Hírek
  • Személyi kölcsön