Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Putyin nyerte az orosz elnökválasztást

2000.03.27. 15:14
Nem lesz szükség második fordulóra, miután Putyin megszerezte a szavazatok több, mint 50 százalékát. A kommunista Zjuganov a várakozásoknál jobban szerepelt, és nagyobb szavazataránnyal lett második. Putyin beiktatása és új kormány májusra várható.

"Ne várjanak tőlem csodákat"
Alekszandr Vesnyakov, a választási bizottság elnöke az eredményt hétfő reggel jelentette be. Mint elmondta, a szavazatok 94 százalékának összeszámlálása alapján az ügyvezető államfő 52,5 százalékot szerzett. A kommunista Gennagyij Zjuganov a szavazatok 29,4 százalékát kapta, míg a liberális Grigorij Javlinszkij a harmadik, 5,8 százalékkal. Ezek szerint nem lesz szükség második fordulóra, a beiktatási ceremóniát várhatóan május elején tartják.

A választásra jogosultak körülbelül 69 százaléka járult az urnák elé, tehát nem igazolódtak be azok a korábbi félelmek, miszerint a politikai apátia miatt érvénytelen lesz a szavazás. (Az érvényességhez 50 százalék feletti részvétel kellett.)

A választási eredmények Putyin szempontjából egyre kedvezőbbek lettek, ahogy a szavazatszámlálás keletről nyugat felé haladt. A távol-keleti körzetekből érkező első eredmények csak 45 százalék körüli támogatottságot mutattak. Szülővárosában, Szent-Péterváron már 62 százalék felett volt a rá adott szavazatok aránya, míg például Moszkvában érdekes módon ez 47 százalék alatt maradt.

Az elnök

Vlagyimir Putyin szinte teljesen ismeretlen volt, amikor Jelcin 1999-ben miniszterelnökké nevezte ki. Leginkább KGB-nél, illetve annak utódjánál, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál végzett munkájáról hallottak az emberek.

Putyin A leningrádi egyetemen végzett 1975-ben és azonnal belépett a KGB tengerentúli részlegébe. Szolgálatának nagy részét azonban az NDK-ban töltötte. 1990-ben alezredesként szerelt le. Ezután jogászként a szent-pétervári önkormányzat tisztviselője lett. Anatolij Szobcsak polgármester mellett a demokrácia harcos híveként vált ismertté. Miután 1996-ban Szobcsakot nem választották újra, Putyin Moszkvába ment.

A fővárosban a Jelcin-adminisztrációban dolgozott. Jó munkáját díjazva az akkori elnök kinevezte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat főnökévé.

1999 augusztusában Jelcin őt nevezte ki miniszterelnöknek. Egy hónapra rá elindult a csecsenföldi offenzíva. Az év utolsó napján Jelcin kinevezte ügyvezető elnöknek. 2000 március 26-án elnökké választották.

Putyin az eredménnyel kapcsolatban kijelentette, hogy az a tény, hogy nincs szükség második fordulóra, az "erős morális támogatást" mutatja. Egyúttal figyelmeztette is a választókat, hogy ne várjanak tőle csodákat.

"Nincs jogom azt mondani, hogy holnaptól csodák történnek majd. A helyzet nagyon bonyolult és az elvárások nagyon magasak" - mondta Putyin.

A kommunista jelölt jó eredményét látva azt közölte, hogy politikája "a jövőben sokkal kiegyensúlyozottabb kell, hogy legyen. "Kormányomnak az általános elégedetlenségre is fel kell készülnie. A realitásokat is figyelembe kell vennünk, de fő célunk az életszínvonal emelése lesz." - mondta. Azt is jelezte, hogy esetleg egyes "ellenzéki" csoportok tagjait is beveszi kormányába, ha azok "osztják nézeteit".

Zjuganov egyébként csalással vádolja a kormányt, mondván a kommunista jelöltre leadott szavazatok aránya meghaladja a 40 százalékot.

Putyin piaci reformokat és az orosz állam autoritásának visszaállítását ígéri. Ez utóbbival kapcsolatban a liberálisok attól félnek, hogy az elnök nehezen kiharcolt demokratikus jogokat akar esetleg megszüntetni. Ezeket a feltételezéseket Putyin természetesen visszautasítja.

A csecsen háború, ami komoly népszerűséget szerzett Putyinnak szintén ellene fordulhat, hacsak a hadjárat gyorsan be nem fejeződik. Már számlálták a szavazatokat, mikor Dagesztán fővárosában, Makcsalában felrobbant egy pokolgép. A merényletben Iliasz Umakhanov miniszterelnök-helyettes is megsérült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?