Gerzson
-3 °C
3 °C

Összamerikai csúcs vízágyúkkal

2001.04.22. 10:57
Szombaton vízágyúval lőtték a globalizációellenes tüntetőket a kordonon keresztül Quebec rohamrendőrei. A tüntetők a kanadai városban zajló összamerikai csúcstalálkozó célja, az amerikai szabadkereskedelmi övezet bevezetése ellen tiltakoznak. Harmincnégy rendőr és 45 polgári személy sérült meg a zavargások péntek esti kezdete óta, a tárgyalások ezalatt zavartalanul folynak.
A tüntetők lebontották a barikádot
fotó: EPA
A kanadai rohamrendőrség folyamatosan készenléteben áll a globalizációellenes tüntetők újabb rohamára Quebecben, az összamerikai csúcstalálkozó idején. A konferencia pénteki megnyitóját a BBC szerint kénytelenek voltak egy órával elhalasztani a rohamrendőrség és a tüntetők csatája miatt. A rendőrök gumilövedékekkel és könnygázzal lőtték a tüntetőket, akik ennek ellenére áttörték a városközpontot védő beton és drót barikádot.

A pénteki összecsapások szombat hajnalban is folytatódtak az addigra gázálarccal felszerelkezett tüntetők és az őket vízágyúval lövő rohamrendőrség között. A kanadai lovasrendőrség becslése szerint pénteken 4-5000 tüntető jelent meg, szombatra pedig akár 30 ezerre is nőhet a számuk, jelentette a CNN. A feketébe öltözött anarchisták szombaton is kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a csúcstalálkozó helyszíne köré vont kordonnál felsorakozó rendőröket.

A rendőrség szóvivője szerint harmincnégy rendőr és 45 polgári személy sérült meg a zavargások kezdete óta. A tüntetések kapcsán mintegy 150 embert állítottak elő, de többségüket rövid időn belül szabadon engedték.

A militáns csoportok mellett ugyanakkor nagy számban érkeztek a városba a békés tüntetők, akik nem bocsátkoztak összetűzésekbe a rendőrökkel. Az egyes jelentések szerint húsz, más hírek szerint harminc ezer békés tüntető Quebec City utcáin hangoztatta: a szabadkereskedelem és a nyitott határok csak a gazdagok érdekeit védik a szegényekkel szemben.

"Jóakarat és a szabadkereskedelem"

Könnygázzal támad a rohamrendőrség
fotó: EPA
A kinti harcoktól függetlenül szombaton megkezdték a tárgyalásokat a 34 észak-, közép- és dél-amerikai, továbbá karibi ország képviselői. A konferencia fő témája a vámoktól és egyéb kereskedelmi akadályoktól mentes amerikai övezet megteremtése "Alaszkától a Tűzföldig". A tüntetők szerint a 2005-ig bevezetendő szabadkereskedelmi övezet megteremtése károsan hatna a környezetre és hátrányt jelentene a szegényebb országoknak.

George Bush amerikai elnök "a jóakarat és a szabadkereskedelem" által összekötött, teljességgel demokratikus amerikai kontinens eszméjét vázolta fel nyitóbeszédében. Bush beszédében ideális helynek mondta Quebec Cityt ilyen tanácskozás lebonyolításához, hiszen, mint utalt rá, a város maga is a többnyelvűség, a multikulturális együttélés példája.

Az amerikai elnök az MTI szerint igyekezett "besimulni a közegbe". Beszéde nélkülözte az Egyesült Államok túltengő öntudatának megnyilvánulásait. Elhangzottak benne egyebek közt a következők: "Azért jöttem, hogy előterjesszem saját elképzeléseimet. Azért jöttem, hogy tanuljak, és meghallgassam azokat a hangokat, amelyek e falakon belül és e falakon kívül hallhatók - hogy meghallgassam mindazok szavát, akik csatlakozni akarnak hozzánk az építő szellemű párbeszédben."

A mostani a harmadik összamerikai csúcsértekezlet, az elsőt 1994-ben Miamiban, a másodikat 1998-ban a chilei Santiagóban tartották. A régió országai közül egyedül Kubát nem hívták meg a csúcsra, mivel a többi állam nem tartja elég demokratikusnak az ottani kommunista rendszert. Az egyetlen meg nem hívott latin-amerikai államfő, Fidel Castro szégyenletesnek nevezte a tüntetők elleni rendőrségi akciót.