Árpád
-2 °C
3 °C

Globalizáció és civilszervezetek

2000.09.29. 16:03
Tisztességes műsort rendeztek kedden Prágában a "civilszervezetek". A kapitalizmus és a globalizáció ördöge ellen "kampányoló" különféle, a politikai spektrum majd' minden árnyalatát lefedő csoportosulások, amik azzal a bevallott céllal érkeztek a cseh fővárosba, hogy egyszer és mindenkorra elvegyék mindenkinek a kedvét attól, hogy az IMF-Világbank-találkozónak helyt adjon ("Seattle-t csinálunk Prágából"), nem okoztak csalódást. Csekély számuk ellenére (a beígért 40 ezer helyett alig 10 ezer volt ott) rohamrendőrökre, könnygázra, vízágyúzásra és félnapig tartó utcai csetepatéra volt szükség ahhoz, hogy a két világszervezet küldöttei kijuthassanak az ostrom alá vett konferencia-központból. Lángolt az ég Prága felett.
A demonstrációk cseh főszervezője, az INPEG nevű tömörülés ,,elhatárolódott" az erőszakoskodó, rendőrökre támadó, kirakatokat betörő és belfasti utcaképet idéző huligánoktól. Ez meglepő, hiszen előre megtervezték a tüntetők agresszió szerinti csoportokba bontását, és a konferencia-központ megfelelő megközelítését - gyakorlatilag megtámadását. Szabályos csatatervet rajzoltak fel a szervezők az összecsapásokat megelőző napon gyülekezőhelyükön, a rendőrségi kordon áttörésére szolgáló felszerelést pedig szintén nagy gonddal, előre elkészítették. A résztvevőket kioktatták és gyakoroltatták a nagy napra. Nem igaz, hogy ez pusztán ,,néhány" huligán bajkeverése lett volna (bár több, elszigetelt esetben ez történt). Tudatos, előre megtervezett akciók voltak ezek. Elég megnézni a website-jukat. Szétverünk mindent, aztán huss! Eltűnünk, felszívódunk a kibertérben.

Elszántság és naivitás

"Prága intő jel, mint ahogy Seattle, Davos, Melbourne is az volt. A tantusz lassan leesik."

Prága intő jel, mint ahogy Seattle, Davos, Melbourne is az volt. A tantusz lassan leesik. Egy nagyon komoly mozgalomról lehet beszélni, amely jól szervezett, sok esetben agresszív és elszánt. Nem múló divat. Bár céljaik és elképzeléseik igen sokszínűek (vannak köztük szakszervezeti csoportok, zöldek, a szegény országok adósságáért kampányolók, kommunisták, antikapitalista utópisták, és egyszerű bajkeverők is), egyben egyetértenek: elutasítják a gazdasági globalizációt, és zászlóvivőinek tartott szervezeteket, a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), a Világbankot és a Világkereskedelmi Szervezetet (WTO). A multinacionális ,,korporációkat" egyenesen a Sátán katonáinak tartják. Amerikát utálni ma már nem sikk. Helyette Nike, Exxon-Mobil, Shell. Gibsoni őrület az egész.

Az ezekkel a csoportokkal folytatott párbeszéd éppen azért végződik olyan gyakran sikertelenül, mert egy részük egyszerűen nem áll a valóság talaján. Gazdasági elméleteket dolgoznak ki, amelyeknek premisszája pont annak a dolognak a megszűnése, ami a gazdaságot hajtja: az önérdek. ,,Visszatérnének" egy civilizáció előtti világba. ,,Eltörölnék" a szegénységet, az önzést, a bűnt: a rosszat, mint olyat. Utópisztikus álmodozókkal nem lehet tárgyalni, mert nincs kiindulási alap. Nincs közös pont. Túl messze vannak az álláspontok. Az utcakőhajító punkokra ez hatványozottan igaz.

Az új radikálisok azonban sok mindent elérhetnek

"Aki azt hiszi, hogy ezek csak veszélyes, ködös tekintetű bolondok, és ezért lovasrendőrökkel kell kezelni őket, nem érti a lényeget."

Viszont: aki azt hiszi, hogy ezek csak ködös tekintetű bolondok, akik ráadásul láthatólag veszélyesek is, és ezért lovasrendőrökkel kell őket kezelni, nem érti a lényeget. Ugyanis ezek az emberek, mert sokan vannak, és komolyan gondolják, amit mondanak, sok mindent elérhetnek. Sok mindent már elértek. A Világbank, aminek valóban ritka fekete története van, ma már a finanszírozott projektek felét független civil szervezetekkel közösen vizsgáltatja meg előzetesen. Ma már nem fordulhat elő az, hogy egy, a bank által fizetett víztározó megépítése miatt tízezreket kellene akaratuk ellenére kitelepíteni. Lásd Törökország dél-anatóliai gátépítéseinek tervét, amihez magánbanki és állami támogatásra volt szükség, mert a Világbank nem volt hajlandó részt venni 70 ezer kurd otthonának víz alá juttatásában.

Hasonlóképp, a szegény országok adósságának elengedése ma már mainstream ügy, élvezi az IMF, és a G7-országok pénzügyminisztereinek támogatását. Ez jórészt e civil szervezetek fáradhatatlan kampányának köszönhető. Az image-ükre oly kényes multinacionális cégeket is térdre tudják kényszeríteni. Lásd gyémántkereskedelem, vagy a Calvin Klein ellen folytatott hadjárat, aminek eredményeképp a társaság peren kívül megegyezett támadóival, hogy javít Amerikán kívüli gyárainak körülményein.

Eszelősök és bajkeverők mindig voltak, és mindig lesznek is. Ezt nem lehet elkerülni. Erre találták ki a gumibotot és a vízágyút. De van, amiben ezeknek a csoportoknak igazuk van, és sok csata megnyerhető. Komoly fegyverük a nyilvánosság, és ha van valami, amitől a kormányok félnek, az tízezrek az utcán. Olyan ügyeken is lendítenek súlyuknál fogva, amelyek mérsékelt gondolkodókat is foglalkoztatnak. A Prága utcáin felvonuló szervezetek a civil társadalom kifejeződései, gyakran igaz ügyet képviselnek. Ennek örülni kell. A többivel majd foglalkozik a rendőrség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?