Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nem védte meg Izraelt Bush

2004.05.20. 13:45
Mértáktartásra szólította Izraelt George Bush. Az Izraelt rendre megvédő amerikai elnököt felháborította a civil áldozatok nagy száma. Az izraeli hadsereg - hivatalos közleménye szerint nem szándékosan - szerdán rakétát lőtt békés tüntetők közé. A repeszek tíz embert sebeztek halálra.
Nem vétózta meg az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának Izraelt elítélő határozatát. A BT általában nem tud elítélő határozatokat hozni Izraellel kapcsolatban, mert a vétójoggal rendelkező amerikaiak rendre megakadályozzák szövetségesük megrendszabályozását.

Kérdőre vonta Saront

Bush Saron vitatott egyoldalú kivonulási tervét is támogatta, bár az éppen az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország közös béketervének, az utitervnek a végét jelentené. A rafahi menekülttábor ellen hatodik napja tartó katonai akció polgári áldozatai azonban Busht is felháborították.

A CNN érteswülései szerint az elnök kabinetje szerda esti ülésén bejelentette, részletes beszámolót kér Izraeltől az eseményekről. "Visszafogotságot kértem az izraeliektől, alapvetően fontos, hogy tiszteletben tartsák az ártatlan életeket" - jelentette ki Bush.

Rakétával oszlattak

A rafahi tábor elleni katonai akció közel ötven halálos áldozatot követelt. A legutóbbi incidens során tíz békés, többségében fiatalkorú tüntető vesztette életét, amikor az izraeli hadsereg rakétát lőtt ki és négy ágyúlövést is leadott egy háromezer fős tüntető tömegre. Bővebben >>

Nem akartak embert ölni

Az izraeli illetékesek szerint figyelmeztető lövéseket adtak le, nem állt szándékukban a tüntetők közé lőni. A tüntetőket világítólövedékekkel próbálták elriasztani, majd amikor a tömeg nem oszlott fel, egy helikopter "rakétát lőtt ki egy szabad területre" - áll a hadsereg közleményében. Mivel ez sem volt hatásos, a tankok is tüzet nyitottak egy közeli, elhagyott épületre.

"Elképzelhető, hogy a sérüléseket a házra leadott ágyútűz okozta" - áll a hadsereg közleményében. A katonaság szerint "a tüntetés alatt nem adtak le célzott lövéseket a tüntetőkre".

Repesztalálatok

"Milyen szabad térre lőttek, hol az elhagyott épület" - nyilatkozta a Guardiannek a tüntetés egyik résztvevője. Kalil Masur szerint "vérengzés" történt, az izraeliek "rakétát lőttek a gyerekek közé". Kórházi források szerint a halálos sebeket nem kézifegyverek, hanem bombák repeszei okozták.