Szilárda
0 °C
6 °C

2005-ig már nem lesznek minirakéták az USA egén

2003.07.15. 15:40
Az amerikai védelmi minisztérium beismerte, hogy korábbi szándékával ellentétben nem tudja 2005-re telepíteni a tervezett országos rakétavédelmi rendszer űrösszetevőit. Egyelőre ugyanis nem elég kiforrott a technika, és a pénz is kevés.
Terry Little, a arakétavédelmi rendszer kiépítésén dolgozó ügynökség (Missile Defense Agency) érintett programjának képviselője a space.com internetes újságnak hétfőn adott interjújában közölte, a rakétaelfogó minirakéták indítóállványait aligha sikerül 2008-nál korábban Föld körüli pályára helyezni. A tervek módosításának okai között említette a szükséges technológia hiányát (gondot okoz például a miniatürizálás), a program pénzügyi korlátait, valamint azt, hogy a kongresszusban bizonyos ellenállás tapasztalható a tervekkel szemben. Terry Little közlése szerint a szükséges technológia kikísérletezésére a Pentagon 14 millió dollárt kért a 2004-es költségvetésből.

Csillagháború

A rakétaelfogó rakéták világűrbe telepítése már Ronald Reagan volt amerikai elnök "csillagháborús" programjának is részét képezte. A jelenlegi elképzelések szerint 4600 kicsiny - egy méter hosszú és mindössze öt kilogramm tömegű - elfogó rakétát helyeznének Föld körüli pályára, s azokat egy műholdhálózat segítségével irányítanák a kiszemelt célpontokra, például elindított ellenséges rakétákra vagy rakétafejekre. Ez utóbbiakat az elfogó rakéták mozgási energiájukkal, azaz közvetlen becsapódásukkal semmisítenének meg, írja az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.