Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Amerika újabb terrortámadástól retteg

2001.10.08. 06:11
Bár Amerika ellentámadásba lendült Afganisztánban, a tengerentúlon minden eddiginél nagyobb biztonsági riadókészültség közepette hajtották álomra fejüket az emberek. Az Egyesült Államok első számú ellensége, Oszama bin Laden az al-Dzszíra hírtelevíziónak nyilatkozva gyakorlatilag újabb támadásokkal fenyegette meg Washingtont.
Az FBI vasárnap ismét felszólította az összes rendészeti szervet, hogy maximális éberséggel figyeljen, legyen ugrásra kész, hiszen "történhet akármi". Egyes politikusok vasárnap délelőtt, még a Tartós Szabadság hadművelet kezdetét megelőzően, arról beszéltek a televíziós politikai vitaműsorokban, hogy az amerikai ellencsapás megtörténte esetén a terroristák akár tömegpusztító fegyverek alkalmazását is megkísérelhetik. Az amerikai lakosságra leselkedő veszélyek ilyen mértékű tudatosítása, mint a mostani, korábban aligha előzött meg egyetlen amerikai katonai vállalkozást.

Miközben az afgán hegyek közt lassan hajnalodott, és ennek megfelelően kezdtek alábbhagyni az amerikai-brit légitámadások, az Egyesült Államok fővárosára még csak a vasárnap este sötétsége szállt le - minden korábbinál nagyobb biztonsági riadókészültség közepette. Oszama bin Laden vasárnap, a katari al-Dzsazíra hírtelevízión keresztül gyakorlatilag újabb támadással fenyegette meg Amerikát. A videofelvételen látható volt, hogy Oszama bin Laden megragadja a mikrofont, és kijelentette: Amerika most - istennek hála - eltelt félelemmel északtól délig, nyugattól keletig és esküszöm, hogy addig nem ismeri meg a biztonságot, amíg Palesztinában sem lesz biztonság és amíg az összes hitetlen hadsereg nem hagyja el az iszlám szent földjeit - szögezte le.
Bin Laden: Isten lesújtott Amerikára

Az Egyesült Államok különböző térségeiből különböző biztonsági óvintézkedésekről érkeznek jelentések. E beszámolók szerint egyes államokban újabb személyeket hívnak be a Nemzeti Gárdához, más államokban fokozott őrizetet biztosítanak a víztározóknak. A jelentések azonban nem átfogóak - jegyzi meg az MTI.