Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Szó sincs hidegháborúról

2007.05.14. 16:21
Csitítani érkezett Moszkvába Condoleezza Rice. Bár az amerikaiak egyre aggasztóbbnak tartják Putyin demokráciaellenes törekvéseit, az amerikai külügyminiszter szerint túlzás új hidegháborúról beszélni.

"Nincs alap párhuzamot vonni" a jelenlegi amerikai-orosz feszültség és a hidegháború között, jelentette ki moszkvai tárgyalásai után Condoleezza Rice. Az amerikai külügyminiszter a két ország közti vitás ügyeket elsimítandó járt Moszkvában, írja a BBC.

Az orosz politikai elit február óta állandóan fenyegetéseket fogalmaz meg az amerikaiak európai rakétatelepítési tervei miatt, mert az szerintük országuk biztonságát veszélyezteti. Félelmük megalapozatlan, az amerikaiak kizárólag védekezésre alkalmas rakétaelhárító fegyvereket akarnak telepíteni Lengyelországba, ráadásul a csupán tíz rakétát felvonultató bázis még az orosz támadópotenciált sem csökkenti.

Az amerikaiak ráadásul szabad bejárást biztosítanának a bázisra az orosz megfigyelőknek, a rakétabázist adatokkal ellátó csehországi radar információit pedig megosztanák az orosz hadsereggel is.

Oroszország ennek ellenére rakétatelepítésekkel és a hagyományos fegyvereket korlátozó európai szerződések felmondásával fenyegetőzött, amit a nyugati sajtó hidegháborús feszültségként értékelt. Rice szerint azonban túlzó a vitát körülvevő retorikai körítés. "Nem most van az ideje annak, hogy mindenféle kataklizmákon gondolkodjunk" - jelentette ki a BBC tudósítása szerint.

Pedig amúgy a feszültség kölcsönös. Az Egyesült Államok évről évre fokozódó aggodalommal figyeli, ahogy Putyin lerombolja a fejletlen orosz demokrácia amúgy is gyenge intézményeit. Ugyanakkor az Egyesült Államoknak stratégiailag szüksége van az energiahordozókban is gazdag Oroszország támogatására világpolitikai törekvései megvalósításában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!