Marcell
19 °C
32 °C

Nők és gyerekek haltak meg az iraki légicsapásban

2007.10.12. 12:37
Tizenkilenc feltételezett lázadó mellett tizenöt nő és gyermek is életét vesztette egy amerikai légitámadás során Irakban. Az amerikai hadsereg az eddigiektől eltérően hivatalosan is vállalta a felelősséget a polgári áldozatok miatt, de elsősorban a lázadókat okolják a történtekért.

Az amerikai hadsereg közlése szerint tizenöt nő és gyermek vesztette életét az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki erői ellen intézett légitámadásban Bagdadtól északra. Ez volt az egyik ritka eset, amikor az amerikai hadsereg vállalta a felelősséget polgári áldozatok miatt. A BBC úgy tudja, hogy a mostani volt az egyik legsúlyosabb civil veszteség a háború kezdete óta, amit amerikai katonai akció okozott.

A szunnita fegyveresek elleni támadást, amelyben 19 lázadó is életét vesztette, az el-Anbár és Szaláheddín tartomány között fekvő Szarszár-tónál hajtották végre, néhány órával a muzulmán böjti hónap, a ramadán végét jelző íd al-fitr böjttörő ünnep előtt.

Az amerikai parancsnokság közleményében bejelentette: olyan értesülést kapott a felderítéstől, amely szerint az al-Kaida sejtjeinek vezetői találkoztak a térségben. "Sajnáljuk, hogy az iraki terrorizmus kiirtásáért küzdő szövetséges erők polgári személyeket is megöltek vagy megsebesítettek" - szögezte le Brad Leighton parancsnok, amerikai katonai szóvivő, aki szerint az iraki lázadók jelenlétükkel és akcióikkal szándékosan veszélyeztetik nők és gyermekek életét.

A BBC értesülései szerint az év elején már legalább 88 civil életét vesztette Irakban amerikai légicsapások következtében.