Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nők és gyerekek haltak meg az iraki légicsapásban

2007.10.12. 12:37
Tizenkilenc feltételezett lázadó mellett tizenöt nő és gyermek is életét vesztette egy amerikai légitámadás során Irakban. Az amerikai hadsereg az eddigiektől eltérően hivatalosan is vállalta a felelősséget a polgári áldozatok miatt, de elsősorban a lázadókat okolják a történtekért.

Az amerikai hadsereg közlése szerint tizenöt nő és gyermek vesztette életét az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki erői ellen intézett légitámadásban Bagdadtól északra. Ez volt az egyik ritka eset, amikor az amerikai hadsereg vállalta a felelősséget polgári áldozatok miatt. A BBC úgy tudja, hogy a mostani volt az egyik legsúlyosabb civil veszteség a háború kezdete óta, amit amerikai katonai akció okozott.

A szunnita fegyveresek elleni támadást, amelyben 19 lázadó is életét vesztette, az el-Anbár és Szaláheddín tartomány között fekvő Szarszár-tónál hajtották végre, néhány órával a muzulmán böjti hónap, a ramadán végét jelző íd al-fitr böjttörő ünnep előtt.

Az amerikai parancsnokság közleményében bejelentette: olyan értesülést kapott a felderítéstől, amely szerint az al-Kaida sejtjeinek vezetői találkoztak a térségben. "Sajnáljuk, hogy az iraki terrorizmus kiirtásáért küzdő szövetséges erők polgári személyeket is megöltek vagy megsebesítettek" - szögezte le Brad Leighton parancsnok, amerikai katonai szóvivő, aki szerint az iraki lázadók jelenlétükkel és akcióikkal szándékosan veszélyeztetik nők és gyermekek életét.

A BBC értesülései szerint az év elején már legalább 88 civil életét vesztette Irakban amerikai légicsapások következtében.