Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Formálódik a koalíció Irán ellen

2007.10.08. 11:03
Az amerikaiak sutba vágták az Irán elleni totális háború tervét, most célzott taktikai csapásokra koncentrálnak. Ehhez megszerezhetik Nagy-Britannia támogatását, amire nem csak politikai okokból van szükségük. Irán ugyanis a Perzsa- (Arab-) öböl elaknásításával válaszolhat, ezt pedig a brit flotta tudná kivédeni.
Gordon Brown támogatná

Már nem készül totális háborúra Irán ellen a Pentagon, de ez valójában csak növelte egy közeljövőben indított katonai akció esélyét, derül ki a brit és amerikai lapokból. A Sunday Telegraph értesülései szerint ugyanis Bush és környezete nem adta fel a támadás tervét, csak a teljeskörű bombázás helyett kiemelt célpontok elleni taktikai csapásokra váltottak.

A lap értesülései szerint a támadás az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz brigádjai ellen irányulhat, mivel ez a diverzánsalakulat nyújt anyagi és szellemi támogatást az Irakban harcoló síita szélsőségeseknek. A Telegraph és a New Yorker magazin értesülései szerint egy ilyen korlátozott katonai akció a brit miniszterelnök, Gordon Brown támogatását is megkapná.

A britek támogatása egyrészt politikai okokból jön jól az amerikai kormányzatnak. Másrészt viszont a britekre katonai feladatok is hárulnak. Igaz ugyan, hogy az amerikai légierő külső segítség nélkül is végre tudja hajtani az akciót, de az iráni ellencsapás kivédéséhez már elkellhet a brit haditengerészet segítsége is.

Az irániak ugyanis legegyszerűbben a Hormuz-szoros, Irak tengeri kijáratának elaknásításával tudnának bosszút állni - ez pedig ellehetetlenítené az olajkereskedelmet, azaz az egész világra hatással lenne. Az amerikai haditengerészetnek azonban nincs elég aknaszedő hajója az elhárításhoz - a briteknek és a hollandoknak viszont van.

A Telegraph és a New Yorker beszámolói szerint azonban a helyzet koránt sem olyan idilli, mint amilyennek látszik. A Bush-kormány mérsékeltjei attól tartanak, hogy a Dick Cheney alelnök körül csoportosuló héják megint csak egy teljeskörű háború előkészítéséhez használják a terrorizmus elleni küzdelem érvét. A brit kormány pedig ódzkodik mindenféle nyilvános kiállástól az amerikaiak mellett, mivel az csak támadásra biztatná az amerikaiakat.

Ennek ellenére mindkét lap úgy értesült, hogy Gordon Brown és környezete egyértelmű támogatásáról biztosította az amerikaiak Irán elleni korlátozott csapásának tervét. Igaz, leginkább azt szeretnék, ha az amerikai akció valamilyen konkrét iráni támadásra adott válasz lenne.

Ez összhangban van az amerikaiak elképzeléseivel, akik a tervek szerint akkor indítanának támadást, ha bizonyíthatóan iráni segítséggel olyan csapás érné az amerikaiakat, amiben legalább tíz katonájuk életét veszti. Az amerikai tervek körvonalairól egyébként Ryan Crocker, az Egyesült Államok iraki nagykövete és Nuri al-Maliki iraki kormányfő júliusban Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt is támogatták. A New Yorker értesülései szerint ennek meg is lett az eredménye, a konkrét fenyegetés hatására érezhetően kevesebb segítséget nyújtanak az iraki szélsőségeseknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!