Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mi a bűne az RMDSZ-eseknek?

2007.06.16. 12:28
A kolozsvári Szabadság szerint hátrányosan érintheti az RMDSZ-t, hogy a magyar kormány kérdéseket fogalmazott meg a romániai magyar politikusok ügyében indult ügyészségi nyomozásokról. Markó Béla pártelnök a budapesti kormány lépését helyénvalónak tartja.

Még nagyobb elszántságra ösztönözheti a magyar kormány állásfoglalása a román hatóságokat abban, hogy maximális céltudatossággal járjanak el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői ellen indított ügyészségi nyomozásokban, véli szombati kommentárjában a kolozsvári Szabadság.

A diplomáciai lépés egy másik hátrányos következménye az, írja a lap, hogy ismét nőni fog a román pártoknak az RMDSZ iránt táplált ellenszenve.

Jó ideje észrevehető, hogy a romániai politikai erők kivétel nélkül barátságtalanul viszonyulnak az RMDSZ-hez.

Markó Béla RMDSZ-elnök szerint a magyar kormány helyesen és jogosan járt el, amikor magyarázatot kért Romániától.

Markó, aki egyben Románia miniszterelnök-helyettese is, hétvégi kolozsvári sajtótájékoztatóján közölte: teljesen helyénvalónak tartja, hogy Magyarország kérdéseket fogalmazzon meg az eljárások kapcsán.

Hiszen ezek indoklásában maga az ügyészség állapítja meg: az RMDSZ-politikusok bűne az, hogy "politikai és etnikai" alapon szereztek költségvetési támogatást magyar települések iskolái, óvodái számára, magyarán, támogatták saját közösségüket.

Az elnök szerint az ügyészség döntéséből egyértelműen az olvasható ki, hogy a magyaroknak nem szabad költségvetési támogatást nyújtani, és ilyen körülmények között teljesen jogos a magyar felvetés.