Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Irán bevetné az olajfegyvert

2005.03.05. 15:21
Kemény zsarolásba kezdett az atomprogramja miatt szorongatott Irán. A nyugati titkosszolgálatok szerint fegyverkezési célú atomprogram vezetője olajválság kirobbantását helyezte kilátásba arra az esetre, ha az Egyesült Államok és az EU az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalná a kérdést.

Olajválság kirobbantását kockáztatja az Egyesült Államok és az Európai Unió, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja az iráni atomprogram kérdését, jelentette ki Haszan Rohani, az atomprogram igazgatója. "Az ENSZ BT-hez utalni az iráni nukleáris dossziét annyi, mint a tűzzel játszani. Európa számára ez politikai öngyilkosság lenne", mondta.

Olajban gazdag, atomra éhes

Az atomprogram vezetője azzal fenyegetőzött, hogy Teherán véget vet a tárgyalásoknak, ha az atomvitát a Biztonsági Tanács elé viszik. Irán, mely a világ legnagyobb földgáztartaléka mellett a szükségleteit bőven meghaladó olajtartalékkal is rendelkezik, az Egyesült Államok és több nyugati titkosszolgálat szerint is titokban atombomba kifejlesztésén dolgozik. Teherán ezt tagadja, állítása szerint nukleáris programja kizárólag az ország - többszörösen is túlbiztosított - energiaszükségletének fedezését szolgálja.

Rohani bízik benne, hogy az EU-t sikerrel tudja zsarolni Irán. Az Egyesült Államokkal kapcsolatban már nem ennyire magabiztos, ám arra az esetre, ha az amerikaiak mégis a Biztonsági Tanács elé vinnék a kérdést, a közel-keleti stabilitás romba döntésével fenyegetőzött.

Még tárgyalnának

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia december óta tárgyal Iránnal. Az uniós trojka "objektív garanciákat" várna el Teherántól nukleáris tevékenységének tisztán békés, polgári jellegét illetően, cserébe a nukleáris, technológiai és kereskedelmi együttműködésért, valamint politikai és biztonsági párbeszédért. Az Egyesült Államok ezzel szemben nemzetközi szankciók bevezetésével fenyegetőzik.

Harciasabb nyilatkozataiban Bush a katonai beavatkozás lehetőségét sem zárta ki, bár európai békülőkörútján ígéretett tett rá, hogy teret ad a kérdés diplomáciai rendezésének is.