Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Európát is elérő rakéták érkeztek Iránba

2006.04.27. 14:58
2400 kilométeres hatótávolságukkal európai fővárosokat - köztük Budapestet - is elérő rakétákat szerzett be Irán Észak-Koreától. Az izraeli katonai hírszerzés értesülései szerint az első szállítmány már meg is érkezett Iránba.

Megérkezett Iránba az első BM-25-ös, 2400 kilométeres hatótávolságával már Európát is fenyegető rakétaszállítmány Észak-Koreából, állítja az izraeli katonai hírszerzés főnöke. Amos Jaldin vezérőrnagy egy szerda esti előadásán beszélt a rakétaszállítmány megérkezéséről, írja a Haarec.

Az atomtöltet szállítására is képes BM-25-ös valójában a szovjet SSN6 középhatótávolságú ballisztikus rakéta Észak-Koreában felújított változata. A szovjet rakétaállomány leszerelésekor az SSN6-osokat Phenjan vette meg, majd nagyobb töltet szállítására tette alkalmassá, írja a lap katonai szakértője.

Az Észak-Korea és Irán között létrejött üzletről a német titkosszolgálatok értesüléseire hivatkozva februárban számolt be egy német diplomata. A BND értesülései szerint Irán 18, szétszerelt BM-25-öst vásárolt.

Irán maga is középhatótávolságú rakéta fejlesztésén dolgozik. A Sahab-5 kódjelű rakéta a szintén észak-koreai fejlesztésű - kishatótávolságú Scud-rakéták összebarkácsolásával előállított - Sahab-4-es és egy újabb Scud összeeszkábálásával készül. A BM-25-ös sokkal nagyobb találati pontosságú, megbízhatóbb fegyver.

Irán atomprogramja mellett kezdett nagyarányú rakétafejlesztési programba. Ez amúgy gyengíti az atomprogram békésségét hangoztató teheráni érveket. Attól azonban továbbra sem kell tartani, hogy Irán belátható időn belül atomcsapást tudna mérni Európára. Szakértők szerint az atomprogram zavartalan folytatása esetén is legalább öt év kell még egy kezdetleges atomfegyver kifejlesztéséhez.