Árpád
-2 °C
3 °C

Terroristáknak szánták a jemeni rakétákat

2003.09.04. 11:55
Nagy mennyiségű, repülők lelövésére használt rakétát foglaltak le a szaúdi hatóságok. A rendőrség értesülései szerint a meg nem nevezett terroristák brit polgári gépeket támadtak volna. A veszélyt már augusztusban jelezték az amerikaiaknak.
"Teherautónyi" vállról indítható légelhárító rakétát foglaltak le a szaúdi hatóságok augusztusban - jelentette be az ország rendőrsége. A feltehetően Jemenből az országba csempészet rakétákat egy meg nem nevezett terrorcsoportnak szánták - írja a BBC szaúdi forrásokra hivatkozva.

Repülőket lőttek volna le

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a múlt hónapban már felhívta a támadások veszélyére a Szaúd-Arábiába repülővel utazó állampolgárai figyelmét. A szaúdi titkosszolgálatok szerint ugyanis megnőtt a brit légitársaságok Rijádba tartó vagy onnan felszálló gépei elleni támadás esélye.

Az amerikaiak május 12., három főként külföldiek lakta rijádi lakótömb elleni terrortámadás óta különösen komolyan veszik a Szaúd-Arábiából érkező figyelmeztetéseket. A támadások akkor több mint harminc emberéletet követeltek, száz ember megsérült.

Radikális hívők

Azóta a szaúdi hatóságok intenzív kampányt indítottak az országban rejtőző terroristák ellen, tucatnyi az al-Kaidához köthető terroristát tartóztattak le. Az ország nemzeti egyháza az iszlám vahabita ága, a szigorú előírásokat követő hívők jelentős része támogatja az iszlám szélsőségeseket.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szomszédos Jemenből gyakorlatilag korlátlanul lehet fegyverekhez, akár rakétákhoz is jutni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?