Tekla
8 °C
20 °C

Terroristáknak szánták a jemeni rakétákat

2003.09.04. 11:55
Nagy mennyiségű, repülők lelövésére használt rakétát foglaltak le a szaúdi hatóságok. A rendőrség értesülései szerint a meg nem nevezett terroristák brit polgári gépeket támadtak volna. A veszélyt már augusztusban jelezték az amerikaiaknak.
"Teherautónyi" vállról indítható légelhárító rakétát foglaltak le a szaúdi hatóságok augusztusban - jelentette be az ország rendőrsége. A feltehetően Jemenből az országba csempészet rakétákat egy meg nem nevezett terrorcsoportnak szánták - írja a BBC szaúdi forrásokra hivatkozva.

Repülőket lőttek volna le

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a múlt hónapban már felhívta a támadások veszélyére a Szaúd-Arábiába repülővel utazó állampolgárai figyelmét. A szaúdi titkosszolgálatok szerint ugyanis megnőtt a brit légitársaságok Rijádba tartó vagy onnan felszálló gépei elleni támadás esélye.

Az amerikaiak május 12., három főként külföldiek lakta rijádi lakótömb elleni terrortámadás óta különösen komolyan veszik a Szaúd-Arábiából érkező figyelmeztetéseket. A támadások akkor több mint harminc emberéletet követeltek, száz ember megsérült.

Radikális hívők

Azóta a szaúdi hatóságok intenzív kampányt indítottak az országban rejtőző terroristák ellen, tucatnyi az al-Kaidához köthető terroristát tartóztattak le. Az ország nemzeti egyháza az iszlám vahabita ága, a szigorú előírásokat követő hívők jelentős része támogatja az iszlám szélsőségeseket.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szomszédos Jemenből gyakorlatilag korlátlanul lehet fegyverekhez, akár rakétákhoz is jutni.