Az ,,egység-demagógia" komoly veszteségeket okoz

2000.06.19. 13:22
A romániai helyhatósági választások második fordulójában 2251 polgármesteri székért folyt a küzdelem. A szavazókat most sem érdekelte túlzottan a választások kimenete, az első fordulóhoz képest országos átlagban mindössze két-öt százalékkal nőtt a résztvevők aránya. A magyar kisebbség szempontjából a nagy vesztes Kolozsvár és Marosvásárhely: az előző helyen nem sikerült leváltani Gheorghe Funart, a másodikon nem sikerült újraválasztani az RMDSZ jelöltjét.
Kolozsváron folyt a legádázabb küzdelem: a jelenlegi polgármester Gheorghe Funar leváltása volt a cél. A leváltás érdekében fura pártkoalíció született: az ellenzéki RTDP jelöltje is támogatta a kormánypárti Demokrata Konvenció jelöltjét. Az exit-pool eredmények szoros küzdelmet mutattak: az INSOMAR Gheorghe Funart 50,5 százalékkal elsőnek, míg Serban Radulescut 49,5 százalékkal a másodiknak hozta ki. A két héttel ezelőtti INSOMAR-felmérés 5 százalékot tévedett Funar előnyére. A részeremények szerint Gheorghe Funar a biztos befutó, 53 százalékkal, a részarány kis mértékben módosulthat.

Nem sikerült leváltani Gheorghe Funart Kolozsváron
A komoly csatát a választások hangnemének eldurvulása és a vádaskodások is mutatják. A nacionalista hangvételű Cotidianul szerint a Demokrata Konvenció jelöltje félretájékoztatta szavazóit, mikor az erdélyi ortodox püspök támogatásáról biztosította szavazóit. Az Evenimetul azonban azt írja, hogy Kolozsvár legnépesebb negyedében, a Gheorghe Funar támogatásával építetett templomban, a választás reggelén tartotti istentiszteleten a pap beszédében arra buzdította az emberket, hogy a mellette tartózkodó Funarra voksoljanak.

Sikerült elveszíteni a választásokat Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen a román közszolgálati rádió hétfő reggeli krónikája szerint Marosvásárhelyen Dorin Florea jelenlegi prefektus, a DK jelöltje 2723 szavazattal legyőzte Fodor Imre jelenlegi polgármestert, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjét. A kampánycsendet itt is megsértették: a román közszolgálati rádió marosvásárhelyi adása azzal ébresztette a város lakóit, hogy ne a jelenlegi polgármesterre szavazzanak, a kampánycsend ellenére szombaton Dorin Florea választási propagandaanyaga árasztotta el a várost.

A RMDSZ országos kampánystábja szerint az RMDSZ jelöltje már négy városban - Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Nagykárolyban - győztesnek tekinthető. Zilahon a PDSR jelöltje magasan vezet az RMDSZ jelöltjével szemben.

Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke és az országos kampánystáb vezetője a kolozsvári és marosvásárhelyi balsikerű eredmények ellenére az RMDSz helyhatósági választásokon való szereplését pozitívan ítélte meg. Elmondása szerint az 1996-os választásokon megválasztott 123 megyei tanácsos helyett idén 135-öt választottak, 2326 helyi tanácsosok számát 2451-re sikerült emelni, míg a 134 polgármester helyett 148 RMDSZ-es tölti be ezt a tisztséget.

A számadatokon túl azonban Takács sajnálatosnak minősítette a marosvásárhelyi esetet, ahol ,,sikerült elvesztíteni a választásokat". Az RMDSZ polgármestere az első fordulóban csupán 170 szavazatnyira volt a győzelemtől, s bár vasárnap 7000-rel többen mentek el szavazni, a DK jelöltje győzött. A román politikai életet jellemző letargia és kilátástalansághoz képest így is sikerült jó eredményeket elérni.

A kolozsvári választásokról szólva Takács Csaba elmondta: a szavazatszámláláskor volt olyan pont, mikor reménykedtek a DK-jelölt győzelmében. A választások megmutatták, hogy már az első fordulóban politikai szövetségeket kell kötni ahhoz, hogy céljaikat elérjék. Ez úgy Kolozsvár mint Marosvásárhely esetében is érvényes. A kolozsvári városi tanács, ahol 8 RMDSZ-es tanácsos van jelen, jó koalíciós tényezőkkel kiegészülve erős ellenörzője, alternatívája lehet a Funar-uralomnak.

A novemberi parlamenti választások tükrében Takács szerint az ,,egység-demagógia" még mindig olyan politikai tényező, emly komoly veszteségeket okoz. Az RMDSZ pluralizmusa befelé jó, de kifelé megosztja, elbátortalanítja a szavazókat. Önálló államfőjelölt indítását taktikai szempontból elemezik, hisz a tagolt román politikai életben 7,5 százalék komoly politikai határozatok eldöntője lehet.

Bukarestben győzött az RTDP

Bukarestben Traian Basescu, a Petre Roman vezette Demokrata Párt jelöltje nyerte meg a főpolgármesteri választásokat az első fordulóban első befutó RTDP-s Sorin Oprescuval szemben. A központi választási iroda közleménye szerint az eredményeket kevéssé befolyásolja a fennmaradó 31 szavazói körzet voksai. A két jelölt közötti különbség 9611 szavazat.

Bukarest hat kerületében kizárólag az ellenzéki RTDP jelöltjei győzedelmeskedtek a kormánypárti DK jelöltekkel szemben. A szavazási részvétel ez alkalommal tíz százalékkal magasabb volt mint a két héttel ezelőtti, ez most sem érte el az ötven százalékot. A 40,92 százalékos részvételi arány csupán statisztikai adat, a választások győztese a legtöbb szavazatót összesítő.

Alacsony részvétel

Az alacsony részvételi arány az ország egész területére jellemző, bár a két héttel ezelőtti választásokhoz hasonlóan a magyarlakta vidékeken az országos átlagnál jobb részvételi eredmények voltak. A két héttel ezelőtti 45 százalékos részvételi aránynál csupán két-öt százalékkal többen mentek el a hétvégén szavazni.

A kolozsvári és marosvásárhelyi szabálytalanságok után a Demokrata Párt feljelentette a magán Antena 1 tévétársaságot. A párt szerint a tévéadó azzal szegte meg a kampánycsendet, hogy a választások napján közvélemény-kutatás eredményeit hozta nyilvánosságra.  • Tippek
  • Bankszámla