16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Érdektelen román választópolgárok

2000.06.04. 18:06
Talán a szép idő, talán az utolsó hetek botrányai - pontosan nem tudni mi okozta a román választópolgárok lustaságát. A hivatalos adatok szerint vasárnap déli egy órakor a részvétel Románia egyetlen megyéjében sem haladta meg a 20 százalékot, délután ötkor pedig az 50 százalékot.

A részvételi arány a reggeli órákban egy és öt százalék között mozgott, déli egy órakor egyetlen megyében sem haladta meg a 20 százalékot. Az RMDSz szerte az országban működtet választási ügyeletet, az ők adatai szerint délután 5 órakor a részvételi arány egy megyében sem érte érte el az érvényességhez szükséges, törvényelőírta 50 százalék plussz egyet. A listában Hargita megye vezet 44 százalékkal, őt Marosvásárhely követi 40 százalékkal, Kolozsváron pedig 30 százalékos volt a részvételi arány. Egyes városokban ennél jobb részvételi arányt értek el: így Gyergyószentmiklóson 53 százalékkal bizotsan érvényes lesz a választás, Udvarhelyen 45 százalék ez az arány.

Vajon tényleg erősek vagyunk?
A mostani választáson 17,6 millió romániai választópolgár közel háromezer polgármester személyéről, valamint a helyi és megyei tanácsok összetételéről dönt. A szavazóhelyiségeket 6 órakor nyitották meg. A szavazatokat 21 óráig lehet leadni, de a helyi választási bizottságok elnökei úgy dönthetnek, hogy éjfélig meghosszabbítják a szavazási időt, ha megállapították, hogy vannak még választásra jogosultak, akik nem adták le szavazatukat.

Sokan szavazás helyett tüntetni mentek, a Nemzeti Befektetési Alap kárvallottai Bukarestben a kormány épülete előtt pénzüket követelték vissza, azzal fenyegetőzve, hogy ellenkező esetben nemzetközi bírósághoz fordulnak.

Kisebb szabálytalanságokat észleltek a hatóságok a szavazás körül, főleg a katonák esetében. A román jogszabályok szerint a katonák, ha az egység létszáma meghaladja az ötszáz főt, a csapat tartózkodási helyén is szavazhat. Így például a Bukarestből Kolozsvárra vitt katona nem a saját városának polgármesterére, hanem a csapat tartózkodási városának elöljárójára szavaz. Elvileg a katonákat haza is engedhetik, így otthon adhatják le voksukat. A gyakorlat szerint (és mert a hadsereg nem vállalja a hazautaztatás költségeit) a katona a csapat tartózkodási helyén szavaz.

Kolozsváron például a katonáknak kiosztották szavazói könyvecskéjüket, de a személyi igazolványukat is, és két helyen is próbáltak voksolni: egyszer katonaruhában másodszorra meg civilként. A katonák valószínüleg utasításnak engedelmeskedtek, mert másodszori szavazásukat többen is önként jelezték, azt nem tudni hánynak sikerült ily módon kétszer is szavazni.

Részleges választási eredmények hétfő reggelnél hamarabb nem várhatók, az INSOMAR által végzett exit-pool felmérések eredményeit helyi idő szerint éjjel 12 órakor ismerteti a nemzeti tévéadó.  • Tippek
  • Bankszámla