Tömeghisztéria és pánik Romániában

2000.05.30. 13:33
Tömeghisztéria tört ki Romániában, az értékpapír-piacon bekövetkezett csőd miatt. Az általános pánik átterjedt az állami pénzintézetek betéteseire is, akik Bukarestben és az ország vidéki városaiban valóságos ostrom alá vették az ország legnagyobb kereskedelmi bankját. Bukarestben egymást követik az utcai tiltakozások és tüntetések, miután ismeretlen eredetű röpcédulák és egy helyi lap felröppentette a román állami bankrendszer alappillérének tekintett Román Kereskedelmi Bankot (BCR) fenyegető, állítólagos csőd hírét.
Emil Constantinescu
Drámai állapotok
A Nemzeti Beruházási Alap (FNI) csődje miatt tömeges bizonytalanság, bizalmatlanság és felháborodás uralkodik az országban, ahol futótűzként terjednek a rémhírek az állami bankok, az országos takarékpénztár (CEC) és más pénzintézetek kisbetétesei körében.

Hétfőn Nagyszebenben betétesek több ezres tömege rohanta meg a pénzintézet helyi fiókját, betétei visszafizetését követelve.

A nagyszebeni pánik pillanatok alatt átterjedt más városokra is. Kedden délelőtt már százméteres sorok alakultak ki a BCR-fiókok pénztárai előtt az ország nagyobb városaiban. Az illetékes hatóságok és a pénzügyi szakemberek minden intelme ellenére az emberek kétségbeesve mentik ki megtakarításaikat és betéteiket az állami pénzintézetekből.

A Nemzeti Befektetési Alapnál azután vált kritikussá a helyzet, hogy a korábbi elnök hosszú kórházi kezelés után május végén meghalt. Az új vezető egyelőre nem ismeri az alap anyagi forrásait, de ígérete szerint mindenki visszakapja megtakarított pénzét Romániában. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy rémhírek terjednek országszerte, ezért a kisbefektetők bizalma az összes román nagybankban megrendült.

Pánikban Románia

Emil Constantinescu román államfő a független Mediafax értesülései szerint felkérte a Román Parlamentet, a kormányt és a belügyminisztériumot, vizsgálják ki a csődbe jutott Nemzeti Befektetési Alap (NBA) helyzetét. Az elnök "drámainak" nevezte az országban uralkodó állapotokat, melyek több 100 ezer embert érintenek. A Monitorul című román lap értesülései szerint Váradon tömeghisztéria tört ki, többen is öngyilkosságot kíséreltek meg. Szebenben tömegtüntetésen követelték az emberek a pénzüket. Az utcákon Vlad Tepes vajda (az állítólagos Drakula gróf) képével vonulnak a tüntetők. Brailában a helyi önkormányzat az alap kasszájában talált 2 milliárd lejt zárolta, és a rendőrséggel együtt vizsgálják az esetleges kiváltságos kifizetéseket, megtakarított pénzét senki sem veheti fel. Fehér megyében az emberek eltorlaszolták az utakat és követelik a pénzüket. Erre a helyszínre kiment az NBA helyi igazgatója, akit csak rendőri erővel lehetett megvédeni a felháborodott tömegtől.

Ezzel egyidejűleg Bukarestben és másutt is valutafelvásárlási láz tört ki. Az állami és a privát beváltóhelyeken hétfőn és kedd délelőtt már az első órákban elfogyott a dollár- és a márkakészlet. Sokan tartós használati cikkek felvásárlására fordítják visszakapott pénzüket.

A keddi román lapok "a kétségbeesés és a tömegnyomor országáról", a bankvilágot is hatalmába kerítő álhírek pusztító hatásáról, az ország gazdasági, pénzügyi, szociális és politikai biztonságát fenyegető veszélyekről, "okkult erők által mesterségesen kirobbantott hisztériáról", a küszöbön álló vasárnapi helyhatósági választások kimenetelét és az őszi parlamenti és elnökválasztás sorsát befolyásoló diverzióról cikkeznek.

A hatalom és az ellenzék politikusai egymásra mutogatva vádaskodnak, a felelős kormányzati tényezők pedig erőfeszítéseket tesznek a pánik megfékezésére, a FNI-csőd okainak és vétkeseinek felderítésére, az emberek megnyugtatására és az állami pénzintézetek "szilárdságának és kiegyensúlyozottságának" bizonyítására.  • Tippek
  • Babaváró hitel