Krisztina
18 °C
24 °C

Romákat toloncoltak ki Finnországból

2004.03.31. 22:28
Hazatoloncolt százhuszonnyolc szlovákiai romát Finnország. Bár Szlovákiában alig egy hónapja lázadás tört ki a romák tarthatatlan helyzete miatt, Helsinki szerint semmi sem indokolja a már majdnem EU-tag Szlovákiából menekülők befogadását.
Kitoloncoltak Finnországból százhuszonnyolc szlovákiai romát. A 80 felnőtt és 48 kiskorú kelet-szlovákiai roma az elmúlt hetekben utazott be az országba, azt remélve, hogy ott menedékjogot kap.

A kitoloncolásukat Helsinki azzal indokolta, hogy Szlovákia gyakorlatilag már az Európai Unió tagjának tekinthető, és semmi sem indokolja, hogy polgárait Helsinki menedékjogban részesítse. A hazautaztatás költségeit a finn fél fedezte.

Az elmúlt három és fél hónapban több mint 250 szlovákiai roma kért menedékjogot Finnországban. Ez a szám már több mint a fele annak, ahány szlovákiai roma 2002-ben kért menedéket az észak-európai országban.

Két hete csütörtökön 50 roma érkezett a helsinki repülőtérre a szlovákiai Tőketerebesről (Trebisov), ahol február második felében romazavargások voltak, s február 23-án összetűzésre került sor a romák és a rendőrök között.

A romák képviselői és az emberi jogi szervezetek bírálták, hogy a rendőrség túlzott mértékű erőt vetett be. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet a nők és a gyermekek bántalmazását is felrótta a szlovák hatóságoknak.