Vilmos
10 °C
22 °C

Tőkés bírálja az RMDSZ elnökjelöltjét

2000.09.11. 14:01
Frunda György, az RMDSZ Maros megyei szenátora lett az RMDSZ államfőjelöltje a szombati marosvásárhelyi Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) döntése értelmében. Az SZKT döntését élesen bírálta Tőkés László tiszteletbeli RMDSZ-elnök, aki úgy véli, a jelenlegi centrista irányvonalat követő vezetőség kimozdíthatatlan.
Tőkés Lászlót a radikálisok jelöltették
Az RMDSZ-nek két lehetősége volt: vagy egy jobboldali jelölt támogatásáról dönt, vagy saját jelöltet állít. A jelenlegi kormánypártoknak - bár az ellenzéki RTDP-s Ion Iliescu győzelme a közvélemény-kutatások tükrében egyre biztosabb - nem sikerült közös elnökjelölt támogatásáról dönteni. Három jelölt támogatását választhatta az RMDSZ: a Demokrata Párt színeiben induló Petre Roman, a független Mugur Isarescu, vagy a Nemzeti Liberális Párt által támogatott Theodor Stolojan.

A marosvásárhelyen ülésező szombati Szövetségi Képviselők Tanácsán - az RMDSZ miniparlamentjén - két tartózkodás és három ellenszavazat mellett az önálló államfőjelölt állítása mellett döntött. Két lehetséges államfőjelölt is akadt: Frunda Györgyöt az RMDSZ mérsékeltjei, míg Tőkés Lászlót a radikálisok jelöltették. A szavazás következtében Frunda György szenátor lett az RMDSZ államfőjelöltje; a szenátor már az 1996-os választásokon is képviselte az RMDSZ-t.

A magyar ellenségkép továbbra is él

Frunda György
"Az a célunk, hogy az RMDSZ tovább tudja vinni azt a folyamatot, amelyet 1996-ban elkezdett"
Ha a jelenleg hatalmon lévő koalíció egy határozott ajánlattal fordul a romániai magyar választók felé, akkor fontolóra vettük volna ajánlatát - nyilatkozta az Indexnek Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke, az Országos Kampánystáb vezetője. Egy ilyen ajánlat hiányában, a területi szervezeteink visszajelzése és a közvélemény-kutatások alapján úgy döntöttünk, hogy az 1996-os választásokhoz hasonlóan idén is indítunk önálló elnökjelöltet - ismertette a döntés hátterét Takács. Az RMDSZ az önálló jelöltállítással a romániai kampány- és médiaszokásokhoz alkalmazkodott, hiszen az országban az emberek nem programokra és nem is pártokra, hanem személyiségekre szavaznak.

Takács szerint a román választási kampányban most is létezik majd a ,,magyarkérdés", szellemiségében a magyar ellenségkép jelen lesz a pártok propagandájában. Az önálló jelölt állítása azonban a nacionalista retorika élét fogja venni, akárcsak 1996-ban.

,,Lebonthatjuk a magyarellenes berlini falat"

Megválasztása után Frunda György sajtónyilatkozatában kijelentette: az RMDSZ államelnökjelöltjének nem az az elsődleges célja, hogy Románia elnöke legyen. "Az a célunk, hogy az RMDSZ tovább tudja vinni azt a folyamatot, amelyet 1996-ban elkezdett. Elsősorban a tanügyre, a helyi autonómiára és a regionális együttműködésre gondolok. Úgy vélem, hogy aktív, pozitív kampánnyal semlegesíteni tudjuk a szélsőséges, nacionalista, sovén pártok kampányát, és most már véglegesen lebonthatjuk a magyarellenes berlini falat" -- hangsúlyozta.

Tőkés: A jelenlegi vezetés kimozdíthatatlan

A választások után is kormányon maradna az RMDSZ
Jóllehet a jelenlegi koalíciónak nincs nagy esélye arra, hogy ismét megnyerje a választásokat, az RMDSZ nem tartja elképzelhetetlennek a további kormányzati szerepvállalást, hiszen ez a leghatékonyabb eszköze programjának megvalósításához. Mindez természetesen csakis akkor történhet meg, ha kerülnek majd az RMDSZ-szel közös célokat megfogalmazó partnerek -- nyilatkozta szombaton az RMDSZ elnöke, Markó Béla.
A négy évvel ezelőtti elnökjelölthöz, Frunda Györgyhöz fűzött reményeink, hogy nem csak a magyar választópolgárokat mozgósítja, hanem román szavazatokat is hoz majd nekünk, nem váltak be. Sőt, mint tudjuk, kevesebb szavazatot gyűjtött össze, mint az RMDSZ-lista - nyilatkozta a sajtónak Tőkés László, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke. 1996-ban Frunda Györgyre 761 411-en szavaztak, az RMDSZ szenátusi jelöltlistájára 837 760-en, képviselőlistájára 812 628-an.

A református püspök úgy gondolta a legelégedetlenebbek, a félrevonulók, a tagságról lemondók vagy a választásoktól távol maradók mozgósítására személye lett volna a legalkalmasabb. Az RMDSZ tiszteletbeli elnöke úgy véli, hogy az SZKT rossz döntést hozott, de ezen nem csodálkozott, hisz a jelenlegi RMDSZ-vezetést és általuk követett politikai irányvonalat kimozdíthatatlannak tartja.

Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint Tőkés László kritikája azért rossz, mert nem kínál jó alternatívát. Takács elismeri, hogy 1996-ban Frunda György kevesebb szavazatot kapott mint az RMDSZ-listák, ám azt nem tudja, ha önálló jelöltet nem indítanak, hogyan változik a helyzet. ,,Saját politikai pluralizmusunkkal kell megküzdenünk, mikor a püspök úr bírál bennünket" - nyilatkozta az Indexnek az ügyvezető elnök.

Román sajtóvisszhangok
Tőkés László püspök vereségeként értékelte a hétfői romániai sajtó, hogy az SZKT szombaton úgy döntött: Frunda György szenátort indítja az RMDSZ színeiben a novemberi elnökválasztáson.
A hétfői romániai lapok részletesen beszámoltak arról, hogy az SZKT marosvásárhelyi tanácskozásán az RMDSZ tiszteletbeli elnöke 59:34 szavazati aránnyal alulmaradt Frunda szenátorral szemben. "Frunda jelölése a mérsékeltek győzelmét jelenti a magyarok radikálisaival szemben, Tőkés püspök újabb csatát veszített az RMDSZ-ben" - írta a Curierul National című napilap.
A román lapokban nagy visszhangot keltett Tőkés püspöknek az a kijelentése, miszerint "Romániában kevesebb esélye van egy magyar nemzetiségű államfőjelöltnek, mint amennyi egy színes bőrű jelöltnek lenne a nyugati országokban".
- A saját jelölt indításával az RMDSZ szétfoszlatta koalíciós partnerei, a Demokratikus Konvenció-2000 nevű választási tömörülést létrehozó Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt és a szintén saját jelöltet indító Nemzeti Liberális Párt reményeit. Az RMDSZ ugyanakkor a saját jelölttel azt is bizonyítani akarja, hogy egy olyan semleges szervezet, amely nem részese a jelenlegi kormánykoalíció politikai játékainak és botrányainak - állapította meg kommentárjában a Curentul című napilap.
- Az 1989-es államcsíny óta a leglátványosabb politikai alkudozás szemtanúi vagyunk, s az RMDSZ beszállt ebbe a játékba, a vevőknek most már az RMDSZ standja előtt is sorba kell állniuk - vélte kommentárjában a Ziua című napilap. A szerző ugyanakkor nem tudta eldönteni, hogy a saját jelölttel alapvető politikai számítási hibát követ el, vagy nagyon ügyes stratégiát valósít meg az RMDSZ.