Sára, Márió
2 °C
6 °C

Romaellenes demonstráció Angliában

2003.10.29. 11:44
Rasszista demonstrációt tartottak egy angliai faluban. A felvonulás záró momentumaként felgyújtottak egy cigány asszonyok és gyermekek képeivel dekorált lakókocsit.
A kelet-sussexi Firle lakosai megdöbbenve figyelték, ahogy szombaton egy helyi társaság, a Firle Bonfire Society tagjai hagyományosnak számító felvonulásukon keresztülvonszoltak egy romák képeivel "feldíszített" lakókocsit a falu utcáin, hogy aztán afféle ünnepség keretében felgyújtsák. Az eset miatt a Faji Egyenlőségi Bizottság a szervezők előállítását és felelősségre vonását követeli. Akár hét év börtönt is kiszabhatnak rájuk kisebbség elleni uszításért.

Épp ellenkezőleg

Szemtanúk beszámolója szerint a lakókocsi belsejébe roma asszonyok és gyermekek gyalázkodó kifejezésekkel feliratozott képeit rakták, a furgon ajtajába egy hiányos öltözetű roma nő papírmasé figuráját állították. A "rendezvényt" azután tartották, hogy a falu környékéről kilakoltatták az ott táborozó vándorcigányokat. (A felvonulásról készített fotókat felrakták internetes oldalukra.)

Richard Gravett, a Firle Bonfire Society elnöke visszautasította a rasszizmus vádját: "Semmilyen fajgyűlölő szándék sem vezérelt minket. Épp ellenkezõleg. Szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy ezeknek az embereknek - mint mindannyiunknak - lakniuk kell valahol."

Provokáció

Trevor Phillips, a Faji Egyenlõségi Bizottság elnöke szerint vádat kell emelni a szervezők ellen. A BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a cigányok és a vándorló nomád csoportok szenvednek leginkább Nagy-Britaniában a hátrányos megkülönböztetéstől. "Ennél nagyobb provokációt nehéz elképzelni. A rendőrségnek szigorúan kell eljárnia az ügyben, a felelősöket meg kell büntetni. A fajgyűlölet és a diszkrimináció mindennapossá válásához vezet, ha egy ilyen tettet bocsánatkéréssel megúszhat valaki" - tette hozzá Phillips.

Az esetről a Firle Bonfire Society elnöke sajtónyilatkozat kiadását tervezi, azonban eddig ezt még nem tette meg. A társaság honlapján csupán egyetlen, a közfelháborodást kiváltó esetre utaló fotót találni.