Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A melegek elismeréséért tüntettek Rómában

2007.03.10. 19:47
A Prodi-kormány törvénytervezete inkább a pár mindkét tagja jogainak elismerését, mintsem a pár jogainak elismerését írja elő, de így is a család elleni támadásként értékeli több katolikus csoport. Szombaton ötvenezren tüntettek Rómában a törvény elfogadásáért.

Több tízezer olasz tüntetett szombaton Róma központjában amellett a törvénytervezet mellett, amelyet a kormány múlt hónapban terjesztett a parlament elé a házasságon kívüli életközösségek, köztük a homoszexuális párok jogainak elismeréséről.

A többtucat szövetséget, szakszervezetet és baloldali pártot képviselő szervezők szerint "több mint 50 ezren" gyűltek össze az olasz főváros történelmi központjában tartott több órás zajos megmozdulásra. A részvevők egy része püspöki süveget viselt és a Vatikán elleni jelszavakat skandált, miután a pápai állam többször is felemelte szavát a törvény ellen, amely szerinte támadást intéz a férfi és nő házasságán alapuló család intézménye ellen.

Ezt ígérték

A tiltakozó megmozduláson ott voltak a baloldali tagjai a Romano Prodi vezette kormánykoalíciónak, amely maga is megosztott a kérdésben. A koalícióban részt vevő katolikusok egy része deviánsnak tartja a melegeket, és kilátásba helyezte, hogy megtorpedózza a törvényt, amelynek tervezetét jelenleg az egyik parlamenti bizottság vizsgálja. Prodi, aki maga is gyakorló katolikus, még tavalyi választási kampányában ígért jogokat a ténylegesen együtt élő pároknak.

"Azzal nyertük meg a választásokat, hogy azt ígértük, teszünk valamit azért a több mint egymillió olaszért, akiket nem vallási (a vallás által elfogadott) házasság köt össze, de jogaik elismerését akarják" - hangoztatta a nagygyűlésen felszólalva Vladimir Luxuria, transzszexuális baloldali képviselő. A koalíció halovány szenátusi többségére utalva azonban arra szólította fel a törvény támogatóit, hogy "legyenek érzékenyek, és a vitában nyissanak a jobbközép ellenzék felé".

Támadás a család ellen

Katolikus világi csoportok ugyanakkor a tüntetésre válaszul "Bizottság a családért" néven indítottak mozgalmat. Elnökük, Olimpia Tarzia azt mondta, a baloldal célja, "támadást intézni a család intézménye ellen", s a házassággal egyformán kezelni a homoszexuális életközösségeket. Az Arcigay jogvédő csoport egyik vezetője, Franco Grillini kijelentette: Olaszországnak nincs mitől tartania, miután húsz másik európai ország már "sokkal radikálisabb" törvényt hozott.

A Prodi-kormány törvénytervezete jóval enyhébb néhány más európai országban e témakörben elfogadott hasonló jogszabálynál. Jelenlegi formájában a tervezet inkább a pár mindkét tagja jogainak elismerését, mintsem a pár jogainak elismerését írja elő. Az elismert jogok között szerepelnének a nyugdíj- és egészségbiztosításhoz, az örökléshez, az élettárs elhunyta esetén a lakás bérletéhez való jog, és a tervezet nem szándékozik gyengíteni a családi köteléket - mutattak rá a dokumentum szerzői. A törvényjavaslat nem megy el az azonos neműek házasságának elismeréséig, mint a hasonló spanyol törvény - mutatnak rá a melegek jogaiért küzdő szervezetek képviselői. Szerintük éppen a Vatikán nyomására született a viszonylag visszafogott olasz törvényjavaslat.