Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

NATO vagy hatalomvesztés

2002.05.14. 15:26
Lemondását jelentette be a román kormány arra az esetre, ha nem veszik fel a NATO tagjai közé a szervezet őszi kongresszusán. Nastase fenyegetését több tagállam blöffnek tartja. Nastase aggályait a NATO és Oroszország javuló viszonya okozhatta.
Lemond Adrian Nastase kormánya, amennyiben Romániát nem veszik fel a NATO tagjai közé az észak-atlanti szervezett őszi prágai közgyűlésén - nyilatkozta a román kormányfő a Wall Street Journal európai kiadásában. Több NATO-tagország biztosította Romániát a meghívás támogatásáról - mondta el nyilatkozatában Nastase.

Aggasztja az orosz kapcsolat

Ha ez mégsem történik meg, a kormánynak le kell vonnia a következtetést - mondta Nastase Bukarestben a lap munkatársának, hozzátéve, hogy a bővítés a NATO céljain és új stratégiáján, valamint a NATO-orosz kapcsolatokon múlik. A lap véleménye szerint Nastase nyilatkozata a szövetségbe pályázó országokat aggasztja, hogy Oroszország és a NATO javuló viszonya esetleg akadályozhatja felvételüket.

A Wall Street Journal értesülése szerint egyes szövetségesek eltanácsolták Nastasét attól, hogy lemondással fenyegetőzzék, mások nem veszik komolyan fenyegetőzését. A beszélgetés során Nastase emlékeztetett rá, hogy Románia csapatokkal vesz részt a NATO boszniai és koszovói békefenntartó műveletében, sőt az amerikai vezetésű afganisztáni, terrorizmus elleni hadműveletben is.

Felerősödő déli szárny

A román kormányfő arra számít, hogy mivel a terrorizmus elleni erőfeszítések egyik célpontja az iszlám világ marad, a NATO déli szárnya még jobban felértékelődik. Románia pedig segíthet "összekötni erősen Törökországot a nyugat-európai szövetségesekkel". Nastase azt is kifejtette, hogy Jugoszlávia felbomlása óta Románia lett a legnagyobb ország Délkelet-Európában. Románia kitűnő hidat alkothat a szövetség közép-európai tagjai és a török-görög frontvonal között - nyilatkozta a román kormányfő.