Ágnes
-5 °C
2 °C

NATO vagy hatalomvesztés

2002.05.14. 15:26
Lemondását jelentette be a román kormány arra az esetre, ha nem veszik fel a NATO tagjai közé a szervezet őszi kongresszusán. Nastase fenyegetését több tagállam blöffnek tartja. Nastase aggályait a NATO és Oroszország javuló viszonya okozhatta.
Lemond Adrian Nastase kormánya, amennyiben Romániát nem veszik fel a NATO tagjai közé az észak-atlanti szervezett őszi prágai közgyűlésén - nyilatkozta a román kormányfő a Wall Street Journal európai kiadásában. Több NATO-tagország biztosította Romániát a meghívás támogatásáról - mondta el nyilatkozatában Nastase.

Aggasztja az orosz kapcsolat

Ha ez mégsem történik meg, a kormánynak le kell vonnia a következtetést - mondta Nastase Bukarestben a lap munkatársának, hozzátéve, hogy a bővítés a NATO céljain és új stratégiáján, valamint a NATO-orosz kapcsolatokon múlik. A lap véleménye szerint Nastase nyilatkozata a szövetségbe pályázó országokat aggasztja, hogy Oroszország és a NATO javuló viszonya esetleg akadályozhatja felvételüket.

A Wall Street Journal értesülése szerint egyes szövetségesek eltanácsolták Nastasét attól, hogy lemondással fenyegetőzzék, mások nem veszik komolyan fenyegetőzését. A beszélgetés során Nastase emlékeztetett rá, hogy Románia csapatokkal vesz részt a NATO boszniai és koszovói békefenntartó műveletében, sőt az amerikai vezetésű afganisztáni, terrorizmus elleni hadműveletben is.

Felerősödő déli szárny

A román kormányfő arra számít, hogy mivel a terrorizmus elleni erőfeszítések egyik célpontja az iszlám világ marad, a NATO déli szárnya még jobban felértékelődik. Románia pedig segíthet "összekötni erősen Törökországot a nyugat-európai szövetségesekkel". Nastase azt is kifejtette, hogy Jugoszlávia felbomlása óta Románia lett a legnagyobb ország Délkelet-Európában. Románia kitűnő hidat alkothat a szövetség közép-európai tagjai és a török-görög frontvonal között - nyilatkozta a román kormányfő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!