Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Prága rakétákkal készül a NATO-csúcsra

2002.05.09. 11:55
A NATO prágai, első kelet-európai csúcsértekezletének idejére mintegy 12 ezer rendőrt vezényelnek a cseh fővárosba, hogy vigyázzanak az odaszállított légvédelmi rakétarendszerekre és más korszerű speciális katonai berendezésekre. A hatóságok zavargásoktól tartanak. A kongresszusi palotát "hermetikusan" lezárják.
Légvédelmi rakétarendszereket és más korszerű speciális katonai berendezéseket telepít Prágába a NATO csúcsértekezletének idejére a cseh hadsereg - közölte Jaroslav Tvrdík, cseh védelmi miniszter.

A háromnapos tanácskozás idejére várhatóan lezárják a cseh főváros légterét és a levegőben katonai vadászgépek fognak cirkálni. A szigorú biztonsági intézkedések a nemzetközi terrorizmus elleni védekezést szolgálják.

A miniszter a Právo című baloldali lap csütörtöki számában elmondta, hogy a rakétarendszereket a város területén fogják elhelyezni, de részletekbe nem bocsátkozott. Az újság úgy tudja, hogy a légelhárító központ a Prága-Kbely katonai repülőtéren lesz kiépítve.

Zavargásoktól tartanak

Stanislav Gross belügyminiszter már korábban nyilvánosságra hozta, hogy a csúcstalálkozó idejére mintegy 12 ezer rendőrt vezényelnek a fővárosba, nehogy megismétlődhessenek a 2000 szeptemberi események, amikor a Nemzetközi Valutaalap évzárója ellen mintegy 15 ezer ember tüntetett a városban és súlyos utcai zavargásokra került sor. A NATO-csúcs színhelyét a kongresszusi palotát és környékét elzárják a külvilág elől, s néhány napig a metró sem fog ott megállni.

A további bővítésről is dönthetnek

A november 20-22-én sorra kerülő tanácskozásra 46 ország államfőjét és miniszterelnökét, illetve védelmi miniszterét várják Prágába. Ez lesz az első alkalom, hogy a NATO-csúcsra Kelet-Európában, a rendszerváltás után megszűnt Varsói Szerződés egyik volt tagállamának a fővárosában kerül sor. Várható, hogy a prágai NATO-csúcson döntés születik a szervezet további bővítéséről. Csehország, Lengyelország és Magyarország a volt kommunista országok közül elsőként 1999 márciusában nyert felvételt a NATO-ba.