Gusztáv
3 °C
6 °C

Prága rakétákkal készül a NATO-csúcsra

2002.05.09. 11:55
A NATO prágai, első kelet-európai csúcsértekezletének idejére mintegy 12 ezer rendőrt vezényelnek a cseh fővárosba, hogy vigyázzanak az odaszállított légvédelmi rakétarendszerekre és más korszerű speciális katonai berendezésekre. A hatóságok zavargásoktól tartanak. A kongresszusi palotát "hermetikusan" lezárják.
Légvédelmi rakétarendszereket és más korszerű speciális katonai berendezéseket telepít Prágába a NATO csúcsértekezletének idejére a cseh hadsereg - közölte Jaroslav Tvrdík, cseh védelmi miniszter.

A háromnapos tanácskozás idejére várhatóan lezárják a cseh főváros légterét és a levegőben katonai vadászgépek fognak cirkálni. A szigorú biztonsági intézkedések a nemzetközi terrorizmus elleni védekezést szolgálják.

A miniszter a Právo című baloldali lap csütörtöki számában elmondta, hogy a rakétarendszereket a város területén fogják elhelyezni, de részletekbe nem bocsátkozott. Az újság úgy tudja, hogy a légelhárító központ a Prága-Kbely katonai repülőtéren lesz kiépítve.

Zavargásoktól tartanak

Stanislav Gross belügyminiszter már korábban nyilvánosságra hozta, hogy a csúcstalálkozó idejére mintegy 12 ezer rendőrt vezényelnek a fővárosba, nehogy megismétlődhessenek a 2000 szeptemberi események, amikor a Nemzetközi Valutaalap évzárója ellen mintegy 15 ezer ember tüntetett a városban és súlyos utcai zavargásokra került sor. A NATO-csúcs színhelyét a kongresszusi palotát és környékét elzárják a külvilág elől, s néhány napig a metró sem fog ott megállni.

A további bővítésről is dönthetnek

A november 20-22-én sorra kerülő tanácskozásra 46 ország államfőjét és miniszterelnökét, illetve védelmi miniszterét várják Prágába. Ez lesz az első alkalom, hogy a NATO-csúcsra Kelet-Európában, a rendszerváltás után megszűnt Varsói Szerződés egyik volt tagállamának a fővárosában kerül sor. Várható, hogy a prágai NATO-csúcson döntés születik a szervezet további bővítéséről. Csehország, Lengyelország és Magyarország a volt kommunista országok közül elsőként 1999 márciusában nyert felvételt a NATO-ba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!