Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lemondott Connecticut korrupt kormányzója

2004.06.22. 18:32
A hetek óta tartó korrupciós leleplezések nyomán megindult bűnvádi eljárás hatására lemondott posztjáról Connecticut kormányzója. John Rowlandot már republikánus párttársai is távozásra szólították, miután elismerte, hogy valóban egy később állami megbízásokat kapó céggel újíttatta fel hétvégi házát.
Lemondott posztjáról John Rowland, Connecticut korrupciós ügyekbe keveredett republikánus kormányzója. Rowland a helyi sajtóban megjelent tényfeltáró cikkek szerint évek óta "egyre gátlástalanabbul" szedett sápot az állami megrendelésekből, sőt az állami alkalmazottaktól is "ajándékokat" fogadott el.

A leleplezések szerint Rowland ingyen újíttatta fel hétvégi házát egy céggel, mely később több millió dolláros állami megbízásokat kapott. A kormányzó egyebek mellett több luxusnyaralást is fizettetett magának előnyökért cserébe.

Rowland előbb tagadta a vádakat, majd annyit elismert, hogy házát egy később állami megrendeléseket elnyerő céggel építtette. Továbbra is tagadta azonban, hogy ezért később anyagilag előnyös megbízásokat osztogatott volna.

Részleges beismerése után már republikánus párttársai is lemondását követelték, Rowland azonban kitartott. Hétfőn azonban bűnvádi eljárást indítottak ellene és kezdeményezték felmentését is, így végül a kormányzó lemondott. Utódja eddigi helyettese, Jodi Rell lesz.