Piroska
-2 °C
5 °C

Veszélybe került az újságírók élete Irakban

2004.10.27. 11:55
Ellenségnek tekintik az újságírókat az iraki lázadók a BBC hírigazgatója szerint. Richard Sambrook az amerikai média elfogultságát okolja a kialakult helyzetért. Az amerikai tévétársaságok tudósítóit saját biztonsági szolgálataik akadályozzák a munkában.
Elfogultan tudósított az iraki háborúról az amerikai média, veszélybe sodorva ezzel minden Irakban dolgozó újságírót, állítja a BBC hírigazgatója. Richard Sambrook a Columbia Egyetem újságíróiskolájában tartott előadásán úgy vélte, hogy a korábban elfogulatlannak és pártatlannak tartott újságírókat az iraki lázadók országuk képviselőjének, így ellenfélnek és célpontnak tekintik, jelentette az AP.

"Az újságírók nagyobb veszélyben vannak, mint valaha", jelentette ki.

Közös biztosítás

A BBC hírigazgatója egy, az újságírók biztonságával foglalkozó bizottság megalapítását is bejelentette. Az iraki helyzet amúgy is nagyobb összefogásra kényszerítette az amúgy egymással éles versenyt folytató hírtelevíziókat. Az egymás előtt általában szigorúan titkolózó tévétársaságok heti telefonkonferenciákon cserélik ki a biztonsági helyzetről rendelkezésükre álló adatokat újságíróik védelmében.

Az iraki háború kezdete óta harmincöt újságíró vesztette életét, huszonkettőt elraboltak, írja az AP.

Korlátozott munkaképesség

Az iraki biztonsági helyzet a nagy amerikai tévétársaságokat is aggasztja. Irak "nagyon veszélyes, nagyon nehéz tudósítani", nyilatkozta az AP-nek Paul Slavin, az ABC tévétársaság hírigazgatója. Mint mondta, tudósítói munkáját hol saját biztonsági szolgálatuk, hol az amerikai hadsereg, hol "a józan ész" korlátozza.

Mint mondta, társasága nem szeretné elhagyni Bagdadot, de "ha a biztonsági helyzet megköveteli, eljövünk".

Sambrook szerint a helyzet kialakulásához az vezetett, hogy az amerikai média nem kérdőjelezte meg Bush kormányának érveit a háború mellett. Sambrook BBC-je megtette ezt, a hírigazgató felügyelete alatt jött ki a brit kormányt az iraki fegyverdosszié meghamisításával vádló riport. A jelentés a brit parlament vizsgálata szerint megalapozatlanul vádolta a kormányt, a botrányba belebukott a BBC felső vezetése.