Mátyás
-6 °C
1 °C

Korbácsolás, körömletépés a titkos bagdadi börtönben

2005.11.24. 11:07
Brutális kínzásokról számoltak be az újságíróknak a múlt héten felfedezett, tisztázatlan státusú bagdadi börtön foglyai. Az elvileg az iraki belügyminisztérium alá tartozó, de egy síita milícia által használt épületben található börtönben a körömletépés és a korbácsolás bevett szokás volt.

Mindennapi rutin a kínzás, mondták el újságíróknak a múlt héten leleplezett bagdadi börtön foglyai, írja a BBC. A Dzsadirija kerületben felfedezett börtön - ahol egy eltűnt 15 éves fiú után kutató amerikai katonák találtak 173 elgyötört foglyot - egyik foglyát kábeldarabokkal verték, majd sebeit besózták. Egy másik körömletépésről számolt be.

A börtönt felfedező amerikaiak szerint a foglyok mindegyike alultáplált volt. A börtönbe rögtön ellátogató belügyminiszter-helyettes sosem látott borzalmakról számolt be, több fogolyról például lenyúzták a bőrt.

A börtön a belügyminisztérium egyik, a legerősebb síita pártmilícia, a Badr által is használt épületében volt. Státusa máig nem tisztázott, mert míg az amerikaiak véletlenül bukkantak rá, Bajan Dzsabr belügyminiszter - aki szerint túlzottak a vádak - későbbi nyilatkozata szerint bizonyos foglyokat ő maga küldött a börtönbe.

Dzsabr egyébként az ügyben indított vizsgálat gyors befejezését és a felelősök megbüntetését ígérte. A kínzások tényét kétségbe vonó kijelentései miatt azonban a civil jogvédők és a szunnita kisebbség vezetői független, nemzetközi vizsgálatot követelnek. A bebörtönzöttek - ahogy az iraki kormány ellen lázadók - többsége szunnita volt.

A belügyminisztérium az elmúlt egy hétben felszámolta a bunkerben elrejtett börtönt - a BBC beszámolója szerint ezzel a kínzások nyomait is eltüntette. Az újságíróknak is megmutatott épületben így is érződik a zsúfoltság szaga. A börtön parancsnoka újságíróknak elismerte, hogy a foglyok bőrbetegséget és hasmenést kaptak az alultápláltságtól.

A börtön irányításáért felelős tábornok azt is elismerte, hogy az egyik fogoly lebénult, bár ez szerinte még fogságba esése előtt történt.