Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Egy nyakas republikánuson is bukhat Bush újraválasztása

2004.10.22. 11:06
Bush ellen szavazna az elnökről döntő elektori szavazáson Nyugat-Virginia egyik republikánus küldötte. Richie Robb dél-charlestoni polgármester az elnököt okolja ezer munkahely elveszéséért városában, és felháborították a Kerry vietnami múltját ért aljas támadások is.
Egy republikánus elektor okozhatja George W. Bush vesztét a választásokon, írja a Washington Post. A republikánusok öt nyugat-virginiai elektorának egyike, Richie Robb dél-charlestoni polgármester saját bevallása szerint fontolgatja, hogy az elnökről döntő elektori kollégium szavazásán nem adja Bushra a szavazatát.

Korlátozott megfontolás

Az amerikai választási rendszerben a szavazópolgárok nem közvetlenül választanak elnököt, voksaikat államonként összesítik. Minden állam lakossága arányában delegál elektorokat az elnököt végül megválasztó, 538 tagú elektori kollégiumba.

Az elektorokat az államban győztes párt delegálja, mandátumuk elvileg kötött. Robb szerint ez azonban csak ráterhelt kötelezettséget jelent, valójában az elektorokat megilleti a "korlátozott megfontolás" joga. Így ő, ha a pillanatnyilag a statisztikai hibahatár körüli előnnyel rendelkező Bush nyer Nyugat-Virginiában, nem fog az elnökre szavazni.

Egy szavazaton is múlhat

Ugyanakkor azt sem tartja valószínűnek, hogy Kerryre adja szavazatát. A Bush gazdasági és iraki politikájával elégedetlen Robb tervei szerint Dick Cheney alelnökre szavazna, így Bush csak egy elektori szavazatot bukna, Kerry nem szerezne magának új támogatót. Robb azért ellenzi Bush újraválasztását, mert az elnök gazdaságpolitikája miatt tizenháromezres városában ezer munkahely szűnt meg az elmúlt négy évben. A vietnami veteránt a Kerry vietnami szolgálatát megbecstelenítő támadások is felháborították.

Robb döntése akár az egész választás kimenetelét befolyásolhatja, véli Larry Sabato, a Virginia Egyetem politikatudományi munkatársa. "Egy ember megváltoztathatja 115 millió amerikai döntését", mondta.

A Republikánus Párt nyugat-virginiai vezetői Robb nyilatkozata ellenére sem aggódnak. "Hiszem, hogy Robb teljesíti a nyugat-virginiai választók akaratát", nyilatkozta a Washington Postnak Kris Warner, a párt helyi elnöke.

Az amerikai választások történetében eddig mindössze tíz elektor szavazott pártja elnökjelöltje ellen. Egyikük, Margarette Leach szintén nyugat-virginiai volt. A demokrata elektor az 1988-as választáson nem pártja elnökjelöltjére, Michael Dukakisra, hanem alelnökjelöltjére Lloyd Bentsenre adta szavazatát.