Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Oroszország újra vízummentességet kérne

2003.01.14. 13:14
Miután Vlagyimir Putyin még választ sem kapott korábbi javaslatára, most Igor Ivanov külügyminiszter készül vízummentességről tárgyalni az Európai Unióval.
Vízummentességről tárgyalna a közeljövőben Brüsszellel Igor Ivanov orosz külügyminiszter.

Oszlassák el az aggodalmat!

- Ez igen nehéz ügynek látszik, ám a vízummentesség bevezetése meggyőzné az oroszokat arról, hogy az EU-bővítés nem ellenük irányul, és az "egységes Európa" jelszó nem csupán üres, tartalom nélküli politikai szlogen - nyilatkozta az Izvesztyija hasábjain a külügyminiszter.

Augusztusban Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén vízummentességi javaslatot tett, ám az Európai Uniótól semmiféle választ nem kapott. Mint ismeretes, az EU-bővítés már hosszabb ideje bizonyos aggodalmakat kelt Oroszországban, főként Kalinyingrád sorsa és megközelíthetősége miatt.

Oroszország túl nagy

Az EU vezető politikusainak korábbi nyilatkozataiból leszűrhető, hogy meggyőződésük szerint Oroszország soha nem lesz tagja az Európai Uniónak. Az EU-bővítés határairól morfondírozó Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke novemberben úgy fogalmazott: Oroszország túl nagy kiterjedésű ahhoz, hogy az EU tagjává válhasson.

Az Európai Unió eleve nem ajánl fel tagságot minden szomszédjának. Jól érzékelhető különbségtételt jelent, hogy például Moldova Köztársaság, Ukrajna és Fehéroroszország esetében is csupán együttműködési szerződésekről esik ma már szó.