Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Nyugat legfájóbb pontját támadták a terroristák

2004.06.01. 15:01
Az olajipar elleni akciójukkal a lehető legérzékenyebb ponton mértek csapást a nyugati érdekeltségekre a terroristák. A szombati támadás után tovább emelkedett az amúgy is rekordokat döntő olajár. Még aggasztóbb, hogy a terrortámadások a rezsimváltásra törekedő, iszlám államot vizionáló fundamentalisták kezére játszanak. Az olajipar ellehetetlenítése a politikai elit bukását is okozhatja.
"Várható volt az olajipar elleni terrortámadás" - nyilatkozta az Indexnek Tálas Péter. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője szerint a terroristák a lehető legfájdalmasabb ponton mértek csapást a nyugati érdekekre. Az olajipar elleni támadással a fejlett világnak, ezen belül is a közel-keleti olaj fő importőrének számító Európának ártottak - vélte.

Az elveszett szövetséges

A hétvégi túszdráma képei

Szaúd-Arábia helyzete Tálas szerint már 2001 szeptember 11-e óta kétes. Mint a terrortámadást követő nyomozásból kiderült, a szaúdi uralkodó elit egy része anyagilag, de legalábbis erkölcsileg támogatta a géprablókat. A merényletek után így az Egyesült Államok gyakorlatilag elveszítette egyik legfőbb térségbeli szövetségesét. Nem véletlen, hogy az iraki háború az egyik olvasat szerint pont Szaúd-Arábia "kiváltására" indult.

Pszichózis a piacon

Túszdráma Kobárban
Rajtaütésszerű támadást hajtottak végre szombat reggel az al-Kaidával szövetséges terroristák Szaúd-Arábia egyik olajipari központjában. A kobári támadást követően a menekülő terroristák mintegy ötven túszt ejtve elbarikádozták magukat a város egyik luxus lakónegyedében. A huszonöt órán át tartó túszdrámának a szaúdi terrorelhárító alakulatok rohama vetett véget. A túszmentő akció során három tússzal végeztek a terroristák, a támadás során összesen huszonkét civilt, köztük legalább nyolc külföldit végeztek ki.
Bővebben>>

A képlékeny iraki helyzet és az ottani olajtermelés újraindításának nehézségei azonban nem orvosolták az olajpiaci aggályokat. Bár Tálas szerint az olaj árát sokkal inkább pszichikai, semmint valós tényezők befolyásolják, nehéz lehet kiutat találni. A szakértő szerint az egyik lehetőség az lehet, ha az OPEC eltörli a kitermelési kvótákat, ezzel megnyugtatja a piacot. Hosszabb távú megoldás lehetne azonban, ha a piaci szereplők kivonnák magukat a pszichikai hatások alól, és a valós termelési- és tartalékmutatók alapján áraznák be az olajat.
Az olajpiaci válságról gazdasági elemző cikkünkben olvashat>>

A pszichikai hatások mellett a hétvégi terrorakciónak nagyon is valós negatív következményei is lehetnek. A szaúdi olajipar a hazai munkaerő megfizethetetlenül magas ára - egy szaúdi háromszor annyi pénzt kér a munkájáért, mint egy vendégmunkás - miatt jelentős mértékben a külföldi munkaerőtől függ. Amennyiben a terror miatt aggódó vendégmunkások elhagyják az országot, az akár az olajipar összeomlásához vezethet.

Ettől még a terroristák demagógiája, miszerint ne engedjék külföldiek kezébe a szaúdi olajat, sem mentheti meg az országot. Főleg, mert Szaúd-Arábia nem a hazai, hanem a nemzetközi piacra termel.

Fundamentalista államot akarnak

A válság ugyanakkor megint csak a terroristák és politikai támogatóik kezére játszhat. Tálas szerint Szaúd-Arábiában a háttérben komoly harc folyik a reformerők és az ortodoxok, azaz a demokratizálódás és a fundamentalista iszlám állam hívei között. A terroristák a lakosság többsége által is támogatott fundamentalisták elképzelései érdekében cselekednek.

A fundamentalisták erős bázissal rendelkeznek az országban. Szaúd-Arábiában az iszlám egyik legkonzervatívabb, legmilitánsabb ága, a vahabizmus az államvallás, a papságnak nagy befolyása van a politikára, az oktatás pedig szinte teljes egészében egyházi kézben van. A Financial Times szavaival élve az ország "valóságos televény" a terroristák számára, az al-Kaida legtöbb tagja is Szaúd-Arábiából származott el.

Ráadásul a már említett képlékeny iraki helyzet is a terroristák kezére játszhat. A Financial Times szerint legalábbis lelkesítően hathat a szélsőségesekre, ha azt látják, hogy az iraki lázadók több városból is kiverték az amerikaiakat.

A szélsőséges eszmék terjedését nagyban elősegíti, hogy az ország az elmúlt negyed évszázadban csendes, de radikális recesszióba süllyedt. Az olajbevételek a kitermelési kvóták miatt visszaestek, miközben a népesség jelentősen nőtt, így a negyed százada még 27 ezer dolláros egy főre jutó GDP 2002-re 11 ezer dollárra esett vissza, azóta még tovább, tízezer dollár alá süllyedt. Az olajipar ellehetetlenítése pedig teljesen romba döntheti a gazdaságot, hiszen Szaúd-Arábia nem diverzifikálta gazdaságát, teljes egészében az olajbevételektől függ. A gazdasági válság pedig nagyon hamar politikai válságba csaphat át, főként, hogy a kevés reformpárti politikus Tálas szerint eddig nem sokat tett a változások keresztülviteléért.