Aliz
6 °C
14 °C

Izraeli katonai nyomás a Gázai övezetben

2006.07.05. 17:04
Az izraeli biztonsági kabinet biztonsági zónát hoz létre a Gázai övezetben, miután a Hamasz fegyveresei rakétát lőttek Askelon városára. Az izraeli hadműveletek a terroristák infrastruktúrájának lerombolását célozzák, míg Cipi Livni külügyminiszter Szíriára próbál diplomáciai nyomást gyakorolni. Az Arab Liga 50 millió dollárt utalt a palesztinoknak.

Az izraeli biztonsági kabinet jóváhagyta azt a tervet, hogy a hadsereg foglaljon el területeket a Gázai övezet északi részén, és hozzon létre "biztonsági zónát", amivel meg tudják akadályozni a palesztin fegyvereseket az izraeli városok ellen irányuló rakéták kilövésében. Ugyanakkor a kabinet ülésén részt vett másik magas rangú tisztviselő szerint nincsen szó arról, hogy Izrael újra elfoglalja a Gázai övezet egyes részeit, ahonnan tavaly augusztusban vonult ki.

A Hamasz fegyveresei kedden este Kasszam típusú rakétát lőttek ki az izraeli Askelon városra. Askelon belvárosában egy középiskola épületét találták el, senki sem sérült meg a támadásban, de a rakéta tetemes károkat okozott az épületben. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök nagyon súlyos fejleménynek minősítette, hogy a Hamasz fegyveres szárnya, az Ezzedin el-Kasszam Brigádok fegyveresei Askelon belvárosára lőttek ki rakétát.

Salit tizedes elrablása

június 25. vasárnap
Gilad Salit tizedest fogságba ejtik palesztin milicisták a Gázai övezet határán.

június 26. hétfő
Az elrablók Izraelben bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását követelik, az izraeli hadsereg körülveszi Gázát.

június 27. kedd
A milicisták 400 fogoly szabadságáért cserébe engednék el Salit tizedest

június 28. szerda
Az izraeli hadsereg légicsapást mér, majd bevonul a Gázai övezet déli részére. Már két izraeli túsz élete van a milicisták kezében.

június 29. csütörtök
Izrael őrizetbe veszi a kormányzó Hamasz 20 parlamenti képviselőit és 8 miniszterét. Megtalálják az elrabolt telepes, Elijahu Aseri holttestét.

július 1. szombat
Az elrablók 1000 palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását követelik.

július 3. hétfő
A palesztin milicisták 24 órás ultimátumot adnak Izraelnek.

július 4. kedd
Izrael nem enged a zsarolásnak, információi szerint Salit tizedes még életben van. A Hamasz fegyvereseinek rakétája csapódik be Askelon belvárosába.

Olmert kijelentette, hogy a támadásnak messzemenő következményei lesznek, és ezeket elsőként a Hamasz fogja megérezni. Szerda hajnalban válaszul az izraeli légierő csapást mért a palesztin belügyminisztérium épületére, és lőtte a Hamasz egyik kiképző táborát is a Gázai övezet déli részén, Rafahban.

Izrael bekeményít

Az izraeli hadműveletek célja, hogy megtalálják Gilad Salit tizedest, akit a múlt héten vasárnap palesztin milicisták raboltak el, valamint, hogy megvédjék az izraeli városokat a palesztinok rakétatámadásaitól, áll a miniszterelnöki hivatal szerdai közleményében. A hadsereg a Gázai övezetben és Ciszjordániában egyaránt támadja majd „a Hamasz terrorcselekményeinek támogatásához szükséges intézményeket és infrastruktúrát”. Izrael következetesen elutasítja a tárgyalás lehetőségét a katona elrablóival.

A kabinet döntött arról is, hogy Cipi Livni külügyminiszter folytatja a diplomáciai megoldáshoz vezető tárgyalásokat, amivel megpróbál nyomást gyakorolni Szíria vezetőire. A Hamasz egyik politikai vezetője, Kaled Mesal Damaszkuszban él száműzetésben.

Az Arab Liga támogatása

Az Arab Liga 50 millió dollárt utalt a palesztinoknak, első alkalommal azóta, hogy a nemzetközi segélyezést felfüggesztették a Hamasz választási győzelme és kormányra kerülése miatt, közölte Amr Musza, az Arab Liga főtitkára és Nabil Saat, a palesztin elnök munkatársa kedden Kairóban folytatott megbeszélésük után. Saat elmondta, hogy a segélyt közvetlenül Mahmud Abbasz elnöknek utalták át hétfőn. Az elnök fogja ellenőrizni, hogy mire költik a pénzt, a Hamasz vezette kormány - bár tud az átutalásról - egyetlen fillérhez sem fér hozzá.

Az arab országokban több mint százmillió dollárt gyűjtöttek össze a palesztinok megsegítésére, de az adományokat nem tudták átutalni, mivel az Egyesült Államok szankciójától tartva a nemzetközi bankok nem voltak hajlandóak teljesíteni az Arab Liga kérését és elektronikus úton átutalni a pénzt. Az Arab Ligán kívül ötvenmillió dollárt Szaúd-Arábia utal át az Abbasz vezette Palesztin Hatóságnak. Saat és Musza nem közölte, hogy a pénz milyen úton jutott el a palesztinokhoz.

Abbasz elhalasztotta a népszavazást

Elhalasztotta a palesztin államiságról tervezett és Izrael közvetett elismerését is magában foglaló népszavazást Mahmud Abbasz palesztin elnök. "A választási bizottság hivatalos levelet kapott (Abbasz hivatalától), amelyben felkérik a bizottságot, hogy átmenetileg állítson le minden előkészületet" a népszavazással kapcsolatban.

Általános vélekedés szerint előre látható volt, hogy a Palesztin Hatóság elnöke elhalasztja a népszavazást, amelyet július 26-ra tűzött ki, miután megállapodásra jutott a referendumot eredetileg elutasító, kormányzó Hamasszal. Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó nyugati diplomata a szerdai bejelentés kapcsán úgy vélekedett, az elnök népszavazási kezdeményezése "kimúlt".

A népszavazás tárgya az úgynevezett nemzeti egyetértési dokumentum lenne, amelyet izraeli börtönökben ülő palesztin vezetők fogalmaztak meg, és amely egy palesztin állam létrehozását irányozza elő Izrael szomszédságában, a Gázai övezet és Ciszjordánia egész területén. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?