Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Izraeli katonai nyomás a Gázai övezetben

2006.07.05. 17:04
Az izraeli biztonsági kabinet biztonsági zónát hoz létre a Gázai övezetben, miután a Hamasz fegyveresei rakétát lőttek Askelon városára. Az izraeli hadműveletek a terroristák infrastruktúrájának lerombolását célozzák, míg Cipi Livni külügyminiszter Szíriára próbál diplomáciai nyomást gyakorolni. Az Arab Liga 50 millió dollárt utalt a palesztinoknak.

Az izraeli biztonsági kabinet jóváhagyta azt a tervet, hogy a hadsereg foglaljon el területeket a Gázai övezet északi részén, és hozzon létre "biztonsági zónát", amivel meg tudják akadályozni a palesztin fegyvereseket az izraeli városok ellen irányuló rakéták kilövésében. Ugyanakkor a kabinet ülésén részt vett másik magas rangú tisztviselő szerint nincsen szó arról, hogy Izrael újra elfoglalja a Gázai övezet egyes részeit, ahonnan tavaly augusztusban vonult ki.

A Hamasz fegyveresei kedden este Kasszam típusú rakétát lőttek ki az izraeli Askelon városra. Askelon belvárosában egy középiskola épületét találták el, senki sem sérült meg a támadásban, de a rakéta tetemes károkat okozott az épületben. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök nagyon súlyos fejleménynek minősítette, hogy a Hamasz fegyveres szárnya, az Ezzedin el-Kasszam Brigádok fegyveresei Askelon belvárosára lőttek ki rakétát.

Salit tizedes elrablása

június 25. vasárnap
Gilad Salit tizedest fogságba ejtik palesztin milicisták a Gázai övezet határán.

június 26. hétfő
Az elrablók Izraelben bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását követelik, az izraeli hadsereg körülveszi Gázát.

június 27. kedd
A milicisták 400 fogoly szabadságáért cserébe engednék el Salit tizedest

június 28. szerda
Az izraeli hadsereg légicsapást mér, majd bevonul a Gázai övezet déli részére. Már két izraeli túsz élete van a milicisták kezében.

június 29. csütörtök
Izrael őrizetbe veszi a kormányzó Hamasz 20 parlamenti képviselőit és 8 miniszterét. Megtalálják az elrabolt telepes, Elijahu Aseri holttestét.

július 1. szombat
Az elrablók 1000 palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását követelik.

július 3. hétfő
A palesztin milicisták 24 órás ultimátumot adnak Izraelnek.

július 4. kedd
Izrael nem enged a zsarolásnak, információi szerint Salit tizedes még életben van. A Hamasz fegyvereseinek rakétája csapódik be Askelon belvárosába.

Olmert kijelentette, hogy a támadásnak messzemenő következményei lesznek, és ezeket elsőként a Hamasz fogja megérezni. Szerda hajnalban válaszul az izraeli légierő csapást mért a palesztin belügyminisztérium épületére, és lőtte a Hamasz egyik kiképző táborát is a Gázai övezet déli részén, Rafahban.

Izrael bekeményít

Az izraeli hadműveletek célja, hogy megtalálják Gilad Salit tizedest, akit a múlt héten vasárnap palesztin milicisták raboltak el, valamint, hogy megvédjék az izraeli városokat a palesztinok rakétatámadásaitól, áll a miniszterelnöki hivatal szerdai közleményében. A hadsereg a Gázai övezetben és Ciszjordániában egyaránt támadja majd „a Hamasz terrorcselekményeinek támogatásához szükséges intézményeket és infrastruktúrát”. Izrael következetesen elutasítja a tárgyalás lehetőségét a katona elrablóival.

A kabinet döntött arról is, hogy Cipi Livni külügyminiszter folytatja a diplomáciai megoldáshoz vezető tárgyalásokat, amivel megpróbál nyomást gyakorolni Szíria vezetőire. A Hamasz egyik politikai vezetője, Kaled Mesal Damaszkuszban él száműzetésben.

Az Arab Liga támogatása

Az Arab Liga 50 millió dollárt utalt a palesztinoknak, első alkalommal azóta, hogy a nemzetközi segélyezést felfüggesztették a Hamasz választási győzelme és kormányra kerülése miatt, közölte Amr Musza, az Arab Liga főtitkára és Nabil Saat, a palesztin elnök munkatársa kedden Kairóban folytatott megbeszélésük után. Saat elmondta, hogy a segélyt közvetlenül Mahmud Abbasz elnöknek utalták át hétfőn. Az elnök fogja ellenőrizni, hogy mire költik a pénzt, a Hamasz vezette kormány - bár tud az átutalásról - egyetlen fillérhez sem fér hozzá.

Az arab országokban több mint százmillió dollárt gyűjtöttek össze a palesztinok megsegítésére, de az adományokat nem tudták átutalni, mivel az Egyesült Államok szankciójától tartva a nemzetközi bankok nem voltak hajlandóak teljesíteni az Arab Liga kérését és elektronikus úton átutalni a pénzt. Az Arab Ligán kívül ötvenmillió dollárt Szaúd-Arábia utal át az Abbasz vezette Palesztin Hatóságnak. Saat és Musza nem közölte, hogy a pénz milyen úton jutott el a palesztinokhoz.

Abbasz elhalasztotta a népszavazást

Elhalasztotta a palesztin államiságról tervezett és Izrael közvetett elismerését is magában foglaló népszavazást Mahmud Abbasz palesztin elnök. "A választási bizottság hivatalos levelet kapott (Abbasz hivatalától), amelyben felkérik a bizottságot, hogy átmenetileg állítson le minden előkészületet" a népszavazással kapcsolatban.

Általános vélekedés szerint előre látható volt, hogy a Palesztin Hatóság elnöke elhalasztja a népszavazást, amelyet július 26-ra tűzött ki, miután megállapodásra jutott a referendumot eredetileg elutasító, kormányzó Hamasszal. Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó nyugati diplomata a szerdai bejelentés kapcsán úgy vélekedett, az elnök népszavazási kezdeményezése "kimúlt".

A népszavazás tárgya az úgynevezett nemzeti egyetértési dokumentum lenne, amelyet izraeli börtönökben ülő palesztin vezetők fogalmaztak meg, és amely egy palesztin állam létrehozását irányozza elő Izrael szomszédságában, a Gázai övezet és Ciszjordánia egész területén. (MTI)  • Vennék
  • Hírek