Viola
-5 °C
-2 °C

Salit tizedest Egyiptomba szállították?

2006.09.05. 09:40
A június 25-én elrabolt Gilad Salit izraeli tizedesért cserébe összesen nyolcszáz Izraelben bebörtönzött palesztin nyerheti el a szabadságát, írja egy Londonban megjelenő szaúd-arábiai napilap. Simon Peresz szerint újra elkezdődhetnének az izraeli-palesztin béketárgyalások, ha Salitot szabadon engednék.

A Gázai övezetben június 25-én elrabolt Gilad Salit izraeli tizedest néhány nappal ezelőtt Egyiptomba szállították, hogy megállapodás keretében palesztin foglyokra cseréljék, írta kedden palesztin forrásokra hivatkozva az al-Hajat című arab nyelvű újság.

A Londonban megjelenő szaúd-arábiai napilap értesülése szerint a cserét három szakaszban hajtják végre. Előbb szabadon engedik a Hamász radikális mozgalommal kapcsolatban álló fegyveresek által elrabolt izraeli tizedest. Második lépésként azonnal kiszabadul 300 palesztin fogoly. Ezt követően az év végéig további ötszáz palesztin engednek el két csoportban.


Salit szabadonbocsátásáért tüntető New Yorkiak

Az izraeli hadsereg nagyszabású offenzívát folytat a Gázai övezetben, amióta június 25-én a Hamásszal kapcsolatban álló palesztin fegyveresek elhurcolták Gilad Salit izraeli tizedest.

Egy szaúdi újság már napokkal ezelőtt írt a tervezett fogolycseréről. A csere nem vonatkozik sem a palesztin kormány még izraeli őrizetben lévő négy miniszterére, sem a szintén izraeli őrizetben lévő 29 parlamenti képviselőre, sem Marván Bargútira, a Fatah palesztin mozgalom vezetőjére.

Salit augusztus 28-án ünnepelte huszadik születésnapját. A palesztin kormányszóvivő akkor elmondta, hogy az izraeli katona "ép és egészséges".

Újra előkerülhet az útiterv

Simon Peresz, az izraeli miniszterelnök helyettese a Salitról szóló hírek hallatán kijelentette, hogy amint a tizedes épségben hazaérkezik, Ehud Olmert miniszterelnök a béketárgyalások újrakezdését fogja javasolni Mahmúd Abbasznak, a Palesztin Hatóság elnökének az útiterv néven elhíresült béketerv alapján.

Peresz csak Salit szabadságától tette függővé a tárgyalásokat, nem hozta kapcsolatba a Hezbollah fogságában lévő további két izraeli katona sorsával, írja a Haarec. A Hamasz és a Hezbollah is kijelentette már, hogy túszejtő akcióik között nincs semmiféle összefüggés.

Abbasz a bahraini Ahbar al-Halij című lapban kedd reggel megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy a fogolycsere ügyében történtek előrelépések. Állítása szerint Egyiptom letétként tartaná az országban Salit tizedest, amíg a palesztin bebörtönzöttek el nem nyerik szabadságukat. Olmert viszont már hétfőn úgy fogalmazott, hogy addig nem enged el egy bebörtönzöttet sem, amíg a tizedes meg nem érkezik Izraelbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!