Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Légicsapások Salit tizedes kiszabadításáért

2006.06.30. 16:36
Az izraeli hadsereg pénteken újabb légicsapásokkal sújtott palesztin célpontokat, és csapatokat vezényelt a Gázai övezet északi részéhez. Ezzel próbálnak nyomást gyakorolni a Hamaszra, hogy engedjék szabadon a vasárnap elrabolt izraeli Salit tizedest. A csapatok egyelőre várakoznak, bár ez vitát kavart az izraeli belpolitikában. A közvetítő Hoszni Mubarak húzza az időt, szerinte meg lehet egyezni a Hamasszal. Iszmail Hanije szerint az izraeliek célja, hogy megbuktassák a Hamasz vezette palesztin kormányt.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök csütörtökön elutasította az Amir Perec védelmi miniszter és a hadsereg támogatását élvező, a Gázai övezet északi részét célzó támadás megindítását. A hadművelettel azt akarják megakadályozni, hogy a palesztinok további Kasszam rakétat lőjenek ki Izraelre. A Haaretznek nyilatkozó kormányzati források szerint a támadást annak ellenére megindítják, hogy Olmert és a hadsereg több magas rangú tisztje elégedetlen a jelenleg kidolgozott tervvel. Az északra vezényelt csapatok egyelőre várakoznak.

Olmert szerint a hadműveletnek „hosszúnak és kimerítőnek” kell lennie. A kérdésről Olmert és Perec hosszasan egyeztetett biztonsági szakértőkkel, miután Egyiptom arra kérte Izraelt, hogy adjanak még időt a Gilad Salit kiszabadításáról tárgyaló delegációnak. A Hamasszal folytatott tárgyalások továbbra is tartanak, egyelőre nem sikerült érdemi áttörést elérni.

„Bizonyos feltételek mellett”

A palesztin milicisták belementek abba, hogy bizonyos feltételek mellett szabadon bocsátják Gilad Salit tizedest, hogy megakadályozzák a konfliktus súlyosbodását. A híradásokból viszont nem derült ki, mennyiben változott a milicisták álláspontja a korábbihoz képest, mikor palesztin bebörtönzöttek szabadon bocsátását követelték. Az egyiptomi elnök pénteki nyilatkozata szerint az izraeli fél nem fogadta el a mostani feltételeket sem. Az egyiptomi Al-Ahram kormánypárti napilap pénteki száma közölt interjút Hoszni Mubarakkal. Az elnök elmondta azt is, hogy megkérte Olmertet: ne siessen a katonai offenzívával, adjon időt arra, hogy békés megoldást találjanak a katona a szabadon engedésére.


Klikk a képre!

A nyilatkozatból az is kiderült, hogy Mubarak saját közbenjárásának tulajdonítja az akció befagyasztását. „Az izraeli vezetők ígéretet tettek arra, hogy a palesztin civileknek nem esik bántódása, és hogy nem fogják elsietni a támadást” – mondta az elnök. Az izraeli külügyminisztérium azonban semmit nem tud az ajánlatról. „Izrael álláspontja továbbra sem változott, ahogy a miniszterelnök korábban is elmondta, a katonát feltétel nélkül kell elengedniük, mert Izrael nem tárgyal terroristákkal és bűnözőkkel” – fogalmazott a külügyminisztérium illetékese.

Mubarak elmondta azt is, hogy Egyiptom figyelmeztette a Hamasz vezetőit a kialakult helyzet esetleges következményeire, és sürgette őket, hogy vállalják a felelősséget a palesztinokat fenyegető veszélyekre és nehézségekre.

A palesztin miniszterelnök, Iszmail Hanije pénteken kijelentette, hogy Izrael Gázai övezet ellen indított támadása egy előre megfontolt terv része, amivel a Hamasz vezette kormányt akarják megbuktatni, írja az AP. Szerinte nem kizárólag a katona megmentése a cél, hanem a Hamasz megbénítása is.

Ez volt Hanije első nyilatkozata, mióta az izraeli hadsereg elindította offenzíváját a Gázai övezetben. A kormányfő Gáza város egyik mecsetében a pénteki ima után közölte híveivel, hogy a Hamasz-kormány a 64 törvényhozó, köztük 8 miniszter letartóztatása ellenére is erős marad. Hozzátette, hogy továbbra is kapcsolatban marad az arab, a muzulmán és az európai vezetőkkel, hogy véget vessen a kialakult patthelyzetnek.

Izrael közben megvonta a Hamasz négy, csütörtökön őrizetbe vett parlamenti képviselőjétől, köztük egy minisztertől a jogot, hogy Jeruzsálemben, a szent városban éljenek, és hogy szabadon utazzanak Izrael területén. Hasonló büntetésre eddig nem volt példa. A Hamasz letartóztatott tagjait várhatóan terrorszervezeti tagság vagy vezetés vádjával állítják majd bíróság elé.

Fegyveres összecsapások

Palesztin biztonsági források jelentése szerint pénteken tűzharc robbant ki palesztin milicisták és izraeli katonák közt egy ciszjordániai temetőben. A Mahmud Abbasz palesztin elnök Fatah pártjához kötődő al-Aksza Mártírjai Brigád két milicistája a tűzharcban életét vesztette.

Pénteken nem sokkal éjfél után az izraeli légierő több csapást is mért a Gázai övezetre, többek között a palesztin belügyminisztérium épületére, a Fatah Gáza városában található irodájára és a Hamasz egy városon kívüli kiképzőtáborára. Az AP jelentése szerint az elmúlt 24 órában az izraeliek több mint 30 palesztin célpontot támadtak. Az izraeli hadsereg közlése szerint a támadásban eltalálták Szajed Szijam belügyminiszter irodáját is, ahonnan „a terrorcselekményeket koordinálják”.

Az első halott

Mohammed Abdel Al palesztin millicista, az Iszlám Dzsihád gázai vezetője a péntek hajnali légicsapásokban súlyosan megsérült, a kórházban belehalt sérüléseibe. Palesztin kórházi források jelentése szerint egy öt éves palesztin kislány is könnyebben megsérült, kórházban ápolják.

Csütörtökön éjjel a légierő kilőtte a Gázai övezet északi részének áramelosztó központját, a támadásban ketten könnyebben megsérültek, a terület azonnal sötétségbe borult. Két nappal korábban egy hasonló támadás az összesen 1,3 millió lakosú terület kétharmadát hagyta áram nélkül. A Gázai övezet vízellátását is elektromos rendszer biztosítja.

Palesztin fegyveresek vasárnap a Gázai övezet határán fekvő izraeli katonai állás elleni rajtaütés során foglyul ejtettek és elhurcoltak hurcoltak egy izraeli katonát, a 19 éves Gilad Salit tizedest. Az izraeli hadsereg szerda hajnalban indított támadást a Gázai övezet ellen, hogy a Hamaszra nyomást gyakoroljon, és megpróbálja kikényszeríteni az izraeli katona szabadon engedését.