Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Homokviharok és a Köztársasági Gárda tartja fel az amerikaiakat

2003.03.25. 16:23
A háború kezdete óta az egyik legnagyobb homokviharba keveredett az amerikaiak egyik Bagdad felé tartó hadosztálya kedden. A kavargó homokban az irakiak hevesen tüzeltek az amerikaiakra.
Fotó: EPA/Cris Bouroncle
A homokviharba keveredett amerikai 3-dik gyalogos hadosztályt órákon át tartották fel a Köztársasági Gárda kézifegyverekkel felszerelt tagjai kedden, al Szamavánál. A Bagdad felé nyomuló, mintegy tizenöt járműből álló konvojt eddigi információk szerint AK-47-es géppisztolyokkal támadták meg. Körülbelül 40 amerikai katona leugrott a teherautókról, támadó pozíciót vett fel és tüzet nyitott a homokviharban láthatatlan ellenfélre. A tűzharc legalább egy óráig tartott. Az úton távolabb, Nadzsaf környékén is összecsapások voltak, ezért a hadosztálynak parancsba adták, hogy álljon meg, amíg északon nem csitul a harc. A körzetet a Köztársasági Gárda egyik legjobban képzett egysége védi.

Homokvihar

A környéken éppen a múlt csütörtök óta észlelt leghevesebb homokvihar tombolt, ami nagyban nehezítette a tájékozódást. Szemtanúk szerint még a hatalmas M88-as szállító járműveket sem lehetett látni egy-két méteres távolságból. Ami az égboltból látszott, az teljesen narancssárga volt a kavargó homok miatt. A konvoj a támadásig is szinte állandóan a kézifegyverek tüze alatt haladt. A csapattal tartó egyik riporter 15 halott irakit látott a támadás helyszínétől nem messze, az úttesten, jelentette az MSNBC.