Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Sárga szalag Afganisztán kisebbségeinek

2001.05.23. 12:06
Az afganisztáni tálib vezetés utasította az ország vallási kisebbségeit, hogy ezentúl viseljenek azonosítót, amely jelzi, hogy nem muszlimok - írja a BBC. Az új törvények alapján a hindu nőknek is el kellene fátyolozniuk az arcukat. Tálib tisztviselők szerint mindez csak a védelmüket szolgálja.
Amellett, hogy sárga szalagot kell a karjukon hordaniuk, az afganisztáni hinduknak három napon belül el kell hagyniuk azokat a házakat, ahol muszlimok is élnek, saját otthonaikat pedig két méter magas vászonkerítéssel körbevéve kötelesek megkülönböztetni - döntött a tálib vezetés.

A fanatikus iszlámista rezsim legújabb lépését mind India, mind az Egyesült Államok elítélte. Egy amerikai külügyminisztériumi szóvivő szerint ez "csak a legújabb [a tálib vezetés] felháborító és elnyomó intézkedései közül". Az új-delhi külügy közleményében azt mondta, megveti a kisebbségek elleni diszkrimináció e legújabb formáját. Egy kabuli hindu azt mondta, hogy a megkülönböztetés hátrányos helyzetbe hozhatja az ország hindu lakosságát.

Valójában Afganisztánban már nem sok vallási kisebbség maradt. A legtöbben még a kilencvenes évek közepén elmenekültek, és a szikh és hindu közösségekhez legfeljebb néhány ezren tartoznak. A BBC rajtuk kívül csak egyetlen egy zsidóról tud.

A tálibok
1994-ben új erő bukkant fel az afgán polgárháborúban. A tálibok, azaz diákok (mozgalmukat a szó többes száma alapján Talibánnak nevezik) a pastuk által lakott területek vallásos iskoláiban (medresze) tanult fiatal fiúk. Szellemi vezetőik a tanulatlan falusi muzulmán papság, a mullahok. Fanatikus, a pastu szokásjogon és az iszlám törvényeken (sária) alapuló gondolkodásmódjukat a medreszékben, katonai ismereteiket a pakisztáni titkosszolgálat kiképzőitől sajátították el. Feladatul tűzték ki Afganisztán egyesítését, megtisztítását az ország romlását okozó mudzsahedinektől és minden, iszlámellenes jelenségtől. Rezsimjüket - amely mára csaknem az egész országot ellenőrzése alá vonta - Pakisztánon, Szaúd-Arábián és az Egyesült Arab Emírségeken kívül a világ egyetlen országa sem ismeri el.

Csakis az ő érdekükben

A tálibok "bűnmegelőzési és erkölcsfelügyeleti minisztere" a tiltakozás ellenére közölte, hogy mindenképpen megvalósítják elképzelésüket. Egy tisztviselő hozzátette, hogy a megkülönböztető jelre azért van szükség, hogy még véletlenül se ítélhessenek el nem muszlimokat olyan bűnökért, amelyeket az iszlám törvények büntetnek.

A tálibok ellenőrizte Afganisztánban a sária, az iszlám vallási törvénykezés egyik legtisztább formáját alkalmazzák. A tálib értelmezés szerint a törvény - többek közt - a nők számára megtiltja a munkát, az iskolába járást, és olyan büntetéseket ír elő, mint a megkövezés, a nyilvános korbácsolás vagy a végtagamputálás. A sária azonban más vallások követőire nem vonatkozik. A sária bizonyos formái vannak még érvényben Pakisztánban, Nigéria egyes tartományaiban, Iránban, Szaúd-Arábiában (ahol az alkotmány a Korán) és az öböl menti arab sejkségekben.