Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hosszú menetelés vár Schröderre

2005.05.24. 12:16
A Bundesrat után a német parlament alsóházában is döntő többségbe kerülhet a jobboldali-liberális koalíció. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az ellenzék nagyon vezet a kormánykoalíció pártjai előtt. A szociáldemokraták egyetlen reménye, hogy Schröder sokkal népszerűbb kihívójánál.

Nagyarányú vereséget szenvedne a német Szociáldemokrata Párt (SPD), ha most tartanák a parlamenti választásokat. A Forsa közvélemény-kutató cég a Stern magazin számára készített felmérése szerint a keresztény uniópártok, a CDU/CSU a szavazatok negyvenöt százalékára számíthatna, míg a kormányzó és előrehozott választásokra készülő SPD mindössze 28 százalékra. Mivel az CDU szövetségesének számító Szabad Demokrata Párt (FDP) is kilenc százalékon áll, nem kizárt, hogy a jobboldali-liberális szövetség kétharmados többséget szerezzen a parlamentben.

A szociáldemokraták szövetségesei, a Zöldek nyolc százalékon állnak. A Forsa kutatása a május 17-20 közötti felmérésben nem foglalkozott a kommunista utódpárt, a PDS támogatottságával, előző méréseik a bejutási küszöb határára, négy-öt százalékosra tették támogatottságát.


Gerhard Schröder
A szociáldemomkratákat egy remény éltetheti, Schröder kancellár népszerűsége negyvenkét százalékon áll, ez tizenkét százalékponttal magasabb a CDU várható miniszterelnök-jelöltje, Angela Merkel pártelnök népszerűségénél. Schröder a legutóbbi választást kiélezett küzdelemben pont személyes népszerűségének köszönhetően nyerte meg az akkor Edmund Stoiber bajor tartományi miniszterelnökkel kiálló keresztény uniópártokkal szemben.

Schröder pártja megrázó észak-rajna-vesztfáliai tartományi választási veresége után döntött úgy, hogy saját javára fordítva a bizalmatlansági szabályokat, megbuktatja kormányát, így őszre előrehozza a csak jövőre esedékes parlamenti választásokat.

Amennyiben azonban az SPD nem tudja gyorsan növelni támogatottságát, a jobboldal a felsőház után a Bundestagban is elsöprő többségbe kerülhet. A Forsa kutatásait az Infratest a WDR közszolgálati rádióadó számára készített felmérése is alátámasztja. A kutatás szerint az SPD 29, az uniópártok 46 százalékon állnak. A felmérés szerint a Zöldek és az FDP tábora egyaránt nyolc százalékos, a PDS négy százalékon áll.