Vilhelmina
12 °C
28 °C

Előrehozott választások lehetnek Németországban

2005.05.23. 10:47
Történelmi vereséget szenvedtek a hétvégi észak-rajna-vesztfáliai választásokon a szociáldemokraták, ezért Schröder - a népszerűtlen, a juttatások megnyirbálásával járó reformpolitikája folytatása érdekében - előrehozott választásokat szeretne. Kérdés azonban, hogy az alsóházban szűk többséggel, a felső házban kisebbséggel rendelkező kormánypárt, hogyan éri el a törvényhozás feloszlatását.

Németország idő előtti országos választásnak néz elébe a szociáldemokraták vasárnapi észak-rajna-vesztfáliai veresége után. A soros választás 2006-ban lett volna esedékes.

Gazdasági gondokkal magyarázzák
Schröder munkához lát (EPA)
Klikk a képre!
A szociáldemokraták Észak-Rajna-Vesztfáliában 1995 óta kormányoztak közösen a környezetvédokkel. A szociáldemokraták vasárnapi választási vereségét foleg az országos gazdasági gondok okozták. A közel ötmillió munkanélkülibol egymillió Észak-Rajna-Vesztfáliában él. A szövetségi kormány nem volt képes számottevo gazdasági sikert felmutatni. Schröder este elso sikerekrol beszélt. A kancellár kitartott eddigi megszorító reformpolitikája mellett, amellyel, mint fogalmazott, a társadalombiztosítási rendszereket kívánják "jövoképessé" tenni, a német gazdaság versenyképességét pedig erosíteni.
Zseniális lépés vagy harakiri?

Mint Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellár vasárnap este Berlinben közölte: a "keserű vereséggel" a reformpolitika folytatásának politikai alapja kérdőjeleződött meg, s ezért szeretné, ha előre hozott választáson támogatná a németek többsége e politika folytatását. A népszerűtlen reformpolitikán Schröder az ellátó rendszerek karcsúsítását és a német gazdaság versenyképességének javítását érti. A munkanélküliség hivatalosan az ötmilliós szint körül mozog.

Németország háború utáni történetében még nem fordult elő, hogy egy helyi választás ekkora országos kihatással járt volna. Schrödernek és Franz Münteferingnek, az SPD elnökének a kezdeményezését az első kommentárok úgy értékelik, hogy a megrendült szociáldemokrata párt mindent egy lapra tesz fel. "Schröder lépése a zsenialitás és a harakiri között elhelyezkedő akció, de alternatívája nincs" - hangzott el az ARD közszolgálati televízió vasárnap esti értékelésében.

Nagyot buktak

Az előzetes végeredmény szerint a legnépesebb német tartományban, a 18 millió lakosú, s a szociáldemokraták legfőbb erősségének számító Észak-Rajna-Vesztfáliában a kereszténydemokraták (CDU) győztek a szavazatok 44,8 százalékával, az SPD végzett a második helyen 37,1 százalékkal, míg a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek Pártja egyaránt 6,2 százalékot gyűjtött össze. Csak ez a négy párt jutott be a tartományi törvényhozásba.

A kereszténydemokraták csaknem nyolc százalékot javítottak öt évvel ezelőtti eredményükön, a szociáldemokraták 5,7 százalékot rontottak, s fél évszázadra visszatekintve legrosszabb eredményüket érték el a tartományban.

A zöldek 0,9 százalékkal estek vissza, a liberálisok 3,6 százalékkal, de ennek ellenére valószínűleg ők lesznek a kereszténydemokraták koalíciós partnerei Düsseldorfban. Az SPD csaknem negyven év után nem lett kormányzóképes Észak-Rajna-Vesztfáliában, vasárnapi veresége szem egy hosszabb láncban.

Nem olyan egyszerű

Az idő előtti választásokat szeptemberben, vagy októberben tarthatják meg, Schröder "őszi időpontot" tart reálisnak. Kérdés, hogy miként érik el a képviselőház (Bundestag) feloszlatását, erről sem Schröder, sem Müntefering nem nyilatkozott. Egyesek párhuzamot vonnak a mostani helyzet és az 1982-83-as között, amikor is a kancellári székben a szociáldemokrata Helmut Schmidtet a kereszténydemokrata Helmut Kohl váltotta fel, az SPD-FDP koalíciót pedig CDU/CSU-FDP koalíció.

A német alaptörvény értelmében a kancellár felvetheti a bizalmi kérdést, s amennyiben nem élvezi a többség támogatását, javaslatára az államfő 21 napon belül feloszlathatja a Bundestagot, ha a törvényhozás többségi szavazással nem választ más szövetségi kancellárt-

Találgatások tárgya, hogy a kormányzó szociáldemokraták és környezetvédők "technikailag" miként tudják majd kikényszeríteni annak a Bundestagnak a feloszlatását, amelyben csekély többséget élveznek. A felsőházban, a Bundesratban az ellenzék van többségben.

Angela Merkel lehet az ellenzéki jelölt


Angela Merkel (EPA)
Az ellenzéki uniópártoknak (CDU, CSU) egyelőre nincs kancellárjelöltjük, de Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke vasárnap este azt ígérte, hogy egy héten belül eldőlhet a kérdés.

Schröder kihívójának szerepére leginkább a CDU elnöke, Angela Merkel az esélyes, bár a CDU és a CSU egyes köreiben változatlanul nem kedvelik, s nem tartják nagyra az egykori NDK-ból származó pártelnököt.