József, Bánk
-7 °C
0 °C

Júliusig lemondhat Schröder

2005.05.23. 14:52
Az ellenzékkel együtt szavazva buktathatja meg kormányát a szociáldemokrata-zöld koalíció Berlinben. A vasárnap Észak-Rajna-Vesztfáliában történelmi vereséget szenvedő szociáldemokraták az előrehozott választásokba menekülnek. A tartományi sikerrel a konzervatívok tétlenségre kényszeríthetnék a baloldali koalíciót

Július elsejéig bizalmi szavazást kér maga ellen Gerhard Schröder a német parlamentben, hogy lehetőséget teremtsen az őszre tervezett rendkívüli választások lebonyolítására, közölte hétfőn Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője a pártelnökség ülése után. Az SPD elnöksége támogatásáról biztosította az Észak-Rajna-Vesztfáliában elbukott tartományi választás után született vészforgatókönyvet.

Sorozatos vereségek

A kormányzó szociáldemokraták sorozatosan vesztették el a tartományi választásokat az elmúlt két évben. A vesztfáliai vereség az utolsó figyelmeztetés volt, a harminckilenc éve baloldali vezetés alatt álló tartomány elvesztésével a Bundesratban az ellenzék a kormányjavaslatok elfogadásának megakadályozásához is elégséges többséget szerzett a parlament felsőházában.

Schröder vasárnap délután, a kedvezőtlen eredmények hatására döntött az előrehozott választások mellett. Ennek feltétele a kormány bukása és a parlament feloszlatása, ezért Schrödernek bizalmi szavazást kell kezdeményeznie kormánya ellen. A kormány bukása biztosra vehető, hiszen a kereszténydemokrata-szabaddemokrata ellenzék egyöntetűen támogatja az előrehozott választások gondolatát.

Nem alakítgatnak a kormányon

A szociáldemokraták azért támogatják a pánikszerű gyorsasággal kiírandó választásokat, mert a konzervatív többségű felsőház cselekvésképtelenné teheti a kormányt, ez pedig az SPD további népszerűség-vesztéséhez vezethet.

Béla Anda kormányszóvivő hétfőn azt közölte, hogy Schröder nem tervez változtatást kormánya összetételében. A kormányátalakítás volt az egyik lehetőség, amellyel elemzők az SPD észak-rajna-vesztfáliai veresége esetén számoltak. A szóvivő szerint az előre hozott választásnak nincs még időpontja, az időpont egyebek között az ellenzékkel folytatandó konzultációktól is függ.