Ágnes
-1 °C
2 °C

Teherán nemzetközi segítséget kért

2003.12.26. 15:38
A nemzetközi közösség segítségét kérte Irán a pusztító pénteki földrengés miatt. Az iráni hatóságok szerint különösen nagy szükség lenne a romok alatt rekedt emberek felkutatására szolgáló berendezésekre, ilyen célra kiképzett kutyákra.
A nemzetközi közösség segítségét kérte Irán a pusztító pénteki földrengés miatt. Az iráni hatóságok szerint különösen nagy szükség lenne a romok alatt rekedt emberek felkutatására szolgáló berendezésekre, ilyen célra kiképzett kutyákra.

Telített kórházak

Az ország délkeleti részét sújtó földmozgások halálos áldozatainak számát több ezerre becsülik. Az iráni állami televízió legutóbbi híradásában már több mint négyezer halottról és közel harmincezer sebesültről beszéltek, azt hangsúlyozva, hogy ezek csak a kezdeti adatok.

Bám városában és a környező településeken - ahol több mint 200 ezer ember él - rendkívül súlyos károk keletkeztek. Kermán kórházai már megteltek, a Bám környéki városok kórházaiban háromezer sebesültet helyeztek el. Mohammed Hatami államfő személyesen irányítja az iráni központi válságstáb munkáját, amely testületben a fegyveres erők, valamint a Vörös Félhold képviselői kaptak helyet. A tervek szerint légi hidat hoznak létre a térség és a nagy iráni városok között a sebesültek elszállítására és a humanitárius segélyek eljuttatására.

Indul a segítség

Oroszország rövöd időn belül orvosokat és egy hetven fős mentőalakulatot szándékozik küldeni a túlélők felkutatására és orvosi ellátásra. Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban fejezte ki részvétét az iráni elnöknek. Gerhard Schröder német kancellár és Johannes Rau német államfő Németország támogatásáról biztosította az iráni vezetést. Üzenetükben minden lehetséges humanitárius segítség megadására ígéretet tettek, míg a Német Vöröskereszt már kapcsolatba lépett az iráni szervekkel a segítségnyújtás mikéntjéről.

A görög különleges mentőalakulatot pénteken szintén készenlétbe helyezték az Athén mellett fekvő katonai repülőtéren, a 25 fős csoport mentőkutyákkal és felszereléssek az iráni hatóságok visszajelzésére vár az azonnali induláshoz. Jeórjiosz Papandreu görög külügyminiszter pedig időközben egy 250 ezer dollár értékű segélyszállítmány Iránba küldéséről hozott döntést. Louis Michel belga külügyminiszter utasította a B-Fast nevű különleges mentőalakulat összehívását, és az iráni kormányzat visszajelzése szerint határoznak elküldésükről.

Egyelőre nem utazik az iráni földrengés helyszínére a Miskolci Spider Speciális Mentőcsoport, de akár azonnal útnak indulnak, a teheráni hatóságoktól felkérés érkezik - közölte az MTI érdeklődésére Csibi Károly, a mentőcsoportot működtető alapítvány kuratóriumának elnöke szombaton.

"Amennyiben igénylik segítségünket, készen állunk, indulunk, ez kötelességünk" - közölte Csibi Károly. Elmondta: a pusztító földrengésről értesülve szinte azonnal felvették szóban és írásban a kapcsolatot Irán budapesti nagykövetségével, és felajánlották segítségüket.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft