Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Káros radioaktív sugárzást titkoltak el Spanyolországban

2008.04.15. 15:45
Sugárkárosodás gyanúja miatt orvosi vizsgálatot végeznek egy spanyol atomerőmű 800 alkalmazottján, miután kiderült, hogy egy tavaly novemberi üzemzavar súlyosabb volt annál, mint amit az üzemeltető kommunikált. A Greenpeace április elején már beszámolt az esetről, és az erőmű bezárását követeli.

Sugárkárosodás gyanúja miatt utólagos orvosi vizsgálatnak vetik alá egy észak-spanyolországi atomerőmű csaknem 800 alkalmazottját, miután kiderült, hogy a létesítményben tavaly bekövetkezett üzemi baleset jóval súlyosabb volt, mint azt korábban jelentették.

A Tarragona melletti Ascó I. atomerőművet üzemeltető Endesa energiakonszern először jelentéktelennek tüntette fel a novemberi üzemzavart, és későn értesítette a felügyeleti szervet. A nukleáris létesítmények biztonságáért felelős hatóság azonban arra az eredményre jutott, hogy a radioaktív szivárgás legalább százszor nagyobb volt, mint amit a konszern beismert, olvasható a Nukleáris Biztonsági Tanács honlapján kedden megjelent közleményben.

Mostanáig 579 embert vizsgáltak meg azok közül, akik november 28. után dolgoztak az erőműben, és egyiküket sem érte káros sugárzás. A létesítmény környékén élő lakosság az új adatok alapján sincs veszélyben, írta a felügyeleti szerv, amely a szivárgás besorolását egyesről kettesre módosította a hétfokozatú skálán.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet április 4-én számolt be először az atomerőműben történt üzemzavarról, és az Ebro folyó mellett épült létesítmény bezárását követelte.

Spanyolországban hét atomerőmű működik. A szocialista kormány működési engedélyük lejárta után üzemen kívül akarja helyezni a létesítményeket.