Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Káros radioaktív sugárzást titkoltak el Spanyolországban

2008.04.15. 15:45
Sugárkárosodás gyanúja miatt orvosi vizsgálatot végeznek egy spanyol atomerőmű 800 alkalmazottján, miután kiderült, hogy egy tavaly novemberi üzemzavar súlyosabb volt annál, mint amit az üzemeltető kommunikált. A Greenpeace április elején már beszámolt az esetről, és az erőmű bezárását követeli.

Sugárkárosodás gyanúja miatt utólagos orvosi vizsgálatnak vetik alá egy észak-spanyolországi atomerőmű csaknem 800 alkalmazottját, miután kiderült, hogy a létesítményben tavaly bekövetkezett üzemi baleset jóval súlyosabb volt, mint azt korábban jelentették.

A Tarragona melletti Ascó I. atomerőművet üzemeltető Endesa energiakonszern először jelentéktelennek tüntette fel a novemberi üzemzavart, és későn értesítette a felügyeleti szervet. A nukleáris létesítmények biztonságáért felelős hatóság azonban arra az eredményre jutott, hogy a radioaktív szivárgás legalább százszor nagyobb volt, mint amit a konszern beismert, olvasható a Nukleáris Biztonsági Tanács honlapján kedden megjelent közleményben.

Mostanáig 579 embert vizsgáltak meg azok közül, akik november 28. után dolgoztak az erőműben, és egyiküket sem érte káros sugárzás. A létesítmény környékén élő lakosság az új adatok alapján sincs veszélyben, írta a felügyeleti szerv, amely a szivárgás besorolását egyesről kettesre módosította a hétfokozatú skálán.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet április 4-én számolt be először az atomerőműben történt üzemzavarról, és az Ebro folyó mellett épült létesítmény bezárását követelte.

Spanyolországban hét atomerőmű működik. A szocialista kormány működési engedélyük lejárta után üzemen kívül akarja helyezni a létesítményeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!