Géza
-12 °C
-4 °C

Őreivel pajtizik a poétikus Szaddám

2006.05.15. 08:43
Nem érdeklik perének részletei és a halálra is felkészült Szaddám Huszein. A bukott diktátor kizárólag egyetlen nő ügyvédével hajlandó találkozni, akit versekkel szórakoztat.

"Készen állok a halálra" - közölte nemrég egyik védőügyvédével Szaddám Huszein. A bukott iraki diktátor az elmúlt hetekben kizárólag ügyvédcsapata egyetlen hölgytagjával, a negyvenes éveiben járó, nyugatiasan öltözködő, ráadásul síita Busra Kalillal tart kapcsolatot, még családtagjait sem fogadja.

47 éve készen áll a halálra

A libanoni ügyvédnővel a Sunday Times készített interjút. Kalil beszámolója szerint Szaddámot a legkevésbé sem érdeklik pere részletei. "Nem azért járok a bíróságra, hogy megmentsem az életemet. Már 1959-ben, Abdel Karim Kaszim elleni merényletkísérletemkor felkészültem a halálra" - utalt egyik beszélgetésük során sikertelen fiatalkori puccskísérletére a bukott diktátor.

A per részleteinél jobban érdekli Szaddámot a világpolitika és a költészet, mondta el Kalil. Az ügyvédnő a most zajló felekezeti háborút kirobbantó szamarai mecsetrobbantás hetén találkozott először a diktátorral. Bár Szaddám celláját egy elsötétített üvegű autóban közelíthette csak meg, a fel- és leszálló repülőgépek zajából arra következtetett, hogy az a bagdadi nemzetközi reptér melletti amerikai katonai bázison lehet.

Más, mint amire számítottak

Szaddám több alkalommal is beszélt róla, hogy milyen jóban van az őreivel. "Jól kijövök az amerikai testőrökkel" - viccelődött. Állítását egyik arabul is beszélő őre is megerősítette. "Egészen más személyiség, mint amire számítottunk" - idézi a Sunday Times.

Szaddám leginkább Irán iránt érdeklődik. Szerinte Teherán hatalmi törekvéseit erősítette az amerikaiak iraki inváziója, hiszen Irán tudja, hogy az Egyesült Államok addig nem tesz semmit ellene, amíg katonái Irakban állomásoznak.

Szaddámot a világpolitikánál csak a költészet érdekli jobban. Kalil gyik látogatásakor a legnagyobb arab költő, Al.Mutanabi egyik kötetével kedveskedett a diktátornak. Szaddám pár nappal később saját versével ajándékozta meg Kalilt. Azt mondta, eddig nem volt ideje költészettel foglalkozni, de most akadt némi ideje, hogy költőt faragjon magából, amit az alábbi zsengével bizonyított.

Óda Irakhoz

Szaddám Huszein verse

Lelkem még mindig kemény, elbukni nem fogok / Testemben a nagyok vére csorog / Óh, Irak, szívemben koronát viselsz / nyelvemen te a költő verse vagy / Óh, Irak, a szerencsétlenség megrázta kardodat, hát állj büszkén / s gyűjts erőt harag nélkül.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft