Sára, Márió
2 °C
6 °C

Cápákkal kémkednének az amerikaiak

2006.03.02. 11:26
Állati kémeket vetne be a Pentagon. Az amerikai kutatók az emberi bénulás gyógymódját remélik megtalálni kutatásaikkal, de az amerikai hadsereg fegyverként is bevetné az agyimplantátummal robotizált ragadozó halakat.

Elektronikus implantátumot helyeznének el a cápák agyában a Pentagon tudósai. Az implantátumok segítségével a ragadozókat távirányítású kémekké, de akár fegyverekké is alakíthatnák, jelentette az Independent alapján az InfoRádió.

Az amerikai hadügy által finanszírozott kutatásban olyan elektromos szenzorokat ültetnének a halak agyába, amivel kontrollálhatnák mozgásukat, egyben dekódolhatnák gondolkodásukat is. A Pentagon a cápák csendes, de gyors mozgását és kifinomult érzékszerveit akarná hadi célokra hasznosítani. A New Scientist szerint a cápa jó választás lehet a hadsereg szempontjából, mivel érzékeli az elektromos tereket, és a vegyi anyagok nyomait is követni tudja.

A hidegháború alatt az amerikaiak és az oroszok is kísérleteztek idomított delfinekkel, de a mostani az első eset, hogy implantátumokkal robotizálnának élőlényeket hadi célokra.

A kutatók szerint persze az implantátum beültetésének nem csupán katonai célzata van. Feltételezéseik szerint az implantátumokkal a cápák agyműködését, a környezetükkel való kapcsolatukat is fel tudják tárni. Egyben előrelendíthetik az emberi bénulás legyőzésére irányuló kutatásokat.

A kutatás fő támogatója azonban a DARPA, a Pentagon kutatásfinanszírozási osztálya. A DARPA finanszírozza többek között a hadilézerekkel és a nem halálos fegyverekkel kapcsolatos kutatásokat is.