Szilárda
-4 °C
3 °C

Tízezrek az ajatollah temetésén

2003.09.02. 12:35
Tízméterenként ellenőrzik a Nadzsafba érkező gyászoló tömeget az iraki rendőrök. A városban nem mutatkoznak amerikaiak, nem akarják felhergelni a tömeget. A síiták Huszeint sejtik a támadás mögött.
Tízezrével érkeznek a síiták Muhamad Bakr al-Hakin ajatollah temetésére Nadzsafba - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. A városban a feszült hangulat és a támadások veszélye ellenére viszonylagos nyugalom uralkodik. Igaz, az iraki rendőrség ennek érdekében 10-15 méterenként állított fel posztokat, a gyászoló tömeget a nadzsafi iszlám központ fegyveres őrei is vigyázzák.

Nem mutatkoznak az amerikaiak

Tekintse meg képeinket
Fotó: EPA
Amerikai katonák alig vannak a városban, a szituációt kis létszámú, különleges alakulatok felügyelik - jelentette a BBC. Az amerikaiak jelenléte feltehetően hergelné a gyászoló tömeget - a háború utolsó napjaiban, Nadzsaf elfoglalása után a helyi síiták kis híján rátámadtak az iszlám szent helyekhez túl közel merészkedő amerikai alakulatokra.

Hakim ajatollah pénteken vesztette életét a legkevesebb 80 halálos áldozatot követelő pokolgépes merényletben. Keddi temetése a háromnapos gyásszertartás lezárása.

Szaddámra gyanakszanak

A merénylet felszította az iraki síiták és a diktatúra idején a hatalmat gyakorló szunniták közti ellentéteket. Az amerikaiak a diktatúra támogatóit, vagy az al-Kaida nem iraki terroristáit sejti a merénylet mögött. Hakim a diktatúra ellenzékéhez tartozott. Hívei szerint a támadást Szaddám hívei követték el - írja a BBC.

Egy a diktátornak tulajdonított hangfelvételen Huszein tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz.

Félnek

A biztonsági kockázatokat jól jellemzi, hogy bár a síita szertartás szerint az ajatollahot csak egy másik ajatollah temethetné el, Nadzsaf négy vallási vezetője közül várhatóan senki sem jön majd el a temetésre - írja a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!