Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Berlusconi: Hamarosan visszatérek

2006.05.25. 16:33
A világ több vezető politikusának is levelet a bukott olasz kormányfő, aki küldött a hatalomba való gyors visszatérését ígéri. Az exminiszterelnök azt magyarázza, hogy nem vesztette el a választásokat.

A hatalomba való gyors visszatérését ígéri az áprilisi olaszországi választások elvesztése után távozni kényszerült Silvio Berlusconi volt kormányfő abban a levélben, amelyet a világ több vezető politikusának is elküldött. Az egyik kézzel írt, José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnöknek címzett levél másolatát a L'Espresso című olasz hetilap pénteken megjelenő számában közli majd.

A május 16-án keltezett, csak Silvióként aláírt levélben az ex-miniszterelnök azt magyarázza, hogy nem vesztette el a választásokat, csupán az olasz választási rendszer és a csalások áldozata lett. Hangsúlyozza továbbá, hogy az ellenzék vezéreként az ország lakosságának 50, 2 százalékát képviseli, és reméli: hamarosan visszatér a hatalomba, miután ellenőriznek több mint egymillió érvénytelenített szavazatot. A Corriere della Sera című milánói napilap úgy tudja, hogy Berlusconi hasonló levelet írt más országok vezetőinek is.

A jobboldali koalíció éppen annak a reformnak köszönhetően vesztette el a választásokat, amelyet a Berlusconi-kormány terjesztett elő, és amely a győztest jutalmazza a töredékszavazatokkal. Így szerzett abszolút többséget a baloldali Unió az olasz képviselőházban alig 25 ezer szavazatnyi fölény birtokában, de csupán két fős többséget a szenátusban, a külföldön élő olaszok voksaival.