Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Berlusconi benyújtja lemondását

2006.05.02. 11:10
Bár továbbra sem hajlandó elismerni vereségét, a miniszterelnökségről kedden lemond Silvio Berlusconi. A baloldal most azt szeretné elérni, hogy az új kormányfő kinevezését utódjára hagyni akaró Ciampi elnök változtassa meg döntését, és mégis nevezze ki Prodit.

Kedd délben még utoljára kormányülést tart, de utána benyújtja lemondását Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnöknek Silvio Berlusconi, írja a BBC. A II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig regnáló kormányfője továbbra sem hajlandó elismerni a baloldal választási győzelmét, de immár nem gördít akadályt az új kormány megalakítása elé.

Ügyvivőként kormányozhat

Berlusconi lemondásával azonban még nem fejeződik be a kormányváltás Olaszországban. Ciampi, bár baloldali, várhatóan ügyvivő kormányfőnek kéri majd fel Berlusconit, mivel mandátuma május 18-i lejárta előtt már nem kíván messzemenő hatású döntéseket hozni. Az új kormányfő kinevezését így utódjára hagyná.

A baloldal ugyanakkor egyre nagyobb nyomást gyakorol az amúgy baloldali Ciampira, hogy a mihamarabbi kormányalakítás érdekében mégis ő nevezze ki Prodit. Az olasz baloldal kormányfőjelöltje saját bevallása szerint mindig kéznél tartja kormánya névsorát, ha netán Ciampi hívná, azonnal kormányt alakíthasson, jelentette a BBC.

Harcos választás

Az új államfő megválasztása kemény csatát hozhat a törvényhzásban. Az államfőt a két ház együttes ülésén választják, ami elvileg a képviselőházban a választási törvénynek köszönhetően kényelmes többséget élvező baloldalnak kedvez, de a házelnökök múlt heti kiválasztása bizonyította, hogy a baloldali pártszövetségen belül is vannak feszültségek, amit Berlusconi akár ki is használhat.

A szenátusban, ahol a baloldalnak mindössze két mandátumos többsége van, Giulio Andreotti hétszeres exkormányfő jelölésével Berlusconinak majdnem sikerült zavart okoznia, de végül Prodi jelöltje, Franco Marini - aki kereszténydemokrataként párttársa és beosztottja is volt Andreottinak - szerezte meg a szenátus elnökségét.

A köztársasági elnök esetében mégis kisebb harc várható. A baloldal ugyanis egy kiemelkedő politikust, az exkormányfő Massimo D'Alemát jelölte, míg Berlusconi pártkatonát, kormánya külügyi államtitkárát, Gianni Lettát jelölte.