Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Berlusconi nem hajlandó elismerni a bukást

2006.04.20. 11:23
Mindent megtesz a választásokon győztes baloldal ellehetetlenítéséért Silvio Berlusconi. Az olasz kormányfő a bíróság határozata ellenére sem ismeri el vereségét, elemzők szerint a választás mihamarabbi megismétlése a célja.

Bár az olasz Legfelsőbb Bíróság szerdai ítélete szerint Romano Prodi baloldali koalíciója mintegy 24 000 szavazattal megnyerte a választást, Silvio Berlusconi a hivatalos eredmények ellenére sem hajlandó beismerni vereségét, írja a BBC. A (volt) olasz kormányfő újabb jogi lehetőségeket keres a választás eredményének megtámadására, érvei között a külföldi szavazáson tapasztalt visszásságok szerepelnek. Csalásvádjait gyengíti, hogy a választást az általa felügyelt minisztériumok bonyolították.

A Legfelsőbb Bíróság által hivatalosként elfogadott eredmények alapján Romano Prodi baloldali koalíciója 348 helyet szerzett a 630 tagú alsóházban, ami kényelmes többséget jelent Berlusconi - az elmúlt napokban a széthullás jeleit mutató - Szabadság Háza nevű koalíciójával szemben, aminek 281 hely jutott. A 315 tagú szenátusban szorosabb a helyzet, a baloldal 158, Berlusconi szövetsége 156 helyet szerzett. A parlament mindkét házában egy-egy független képviselő is mandátumot szerzett.

A Szabadság Háza koalíción csütörtökön újabb repedés mutatkozott, hiszen a Berlusconit egyre keményebben bíráló kereszténydemokraták vezére elismerte a szövetség választási vereségét. A szövetség második legnagyobb pártja, a posztfasisztából európai konzervatívvá átvedlett Nemzeti Szövetség sem áll ki teljesen Berlusconi csaláskampánya mellett.

Berlusconi élet-halál harca érthető, hiszen a miniszterelnökség elvesztésével a törvényekkel szemben eddig élvezett immunitását is elbukja, pedig az elmúlt hetekben újabb korrupciós vádak merültek fel vele szemben.

Megifgyelők szerint Berlusconi taktikájának immár nem az eredmény megváltoztassa, hanem az új kormány legitimitásának megkérdőjelezésével a parlament munkájának mihamarabbi ellehetetlenítése a célja.

A BBC jelentése szerint ugyan immár szinte biztosra vehető, hogy nem fog változni a választások eredménye, a kormányalakítás nem lesz könnyű. Carlo Azeglio Ciampi elnök mandátuma május közepén lejár, az alkotmány értelmében pedig az államfő nevezi ki a miniszterelnököt. Ciampi már bejelentette, hogy a feladatot utódjára bízná.

A kormányt így az új köztársasági elnök nevezi majd ki, akit immár az új parlamentnek kell megválasztania. Ez azonban elhúzódhat, tekintve, hogy a parlament leghamarabb április végén ülhet össze.